Linkovi

Silvija - 2003-10-16


”Silvija“ je biografski film o amerièkoj pesnikinji i romanopiscu Silviji Plat. Platova je kao Fulbrajtov stipendista studirala na univerzitetu Kembridž u Engleskoj, gde je upoznala engleskog pisca Teda Hjudžiza. Romansa iako intenzivna, završila se poèetkom šezdesetih godina. 11. februara 1963. rano ujutro, Silvija Plat je izvršila samoubistvo stavivši glavu u rernu na gas, prethodno zatvorivši sve prozore i vrata koji su je odvajali od njeno dvoje dece. Imala je 30 godina. Skoro dve decenije nakon smrti, taènije 1982. godine, Silvija Plat posthumno je nagradjena Pulicerovom nagradom, i to za ”Sabrane pesme“. Gvinet Paltrou je prihvatila da tumaèi ulogu Silvije Plat na insistiranje svoga oca, reditelja Brusa Paltroua. Naime, on je smatrao da je ovo najizazovnija uloga posle Viole De Leseps, koju je tumaèila u filmu ”Zaljubljeni Šekspir“, i za koju je 1998. godine dobila Oskara. Brus Paltrou je umro prošle godine za pre poèetka snimanja filma, i to baš oko rodjendana mlade glumice, tako da je, kako Paltrou kaže, film ”Silvija“ zapravo uradila u njegovu èast.

Interesantno je to medjutim, da se æerka Silvije Plat potpuno ogradila od ovoh filmskog projekta, i da je èak napisala pesmu u kojoj osudjuje i producente filma i sve potencijalne gledaoce. Ona je takodje, prema pisanju štampe, kao naslednik majèine imovine, zabranila da se u filmu citiraju pesme i romani Silvije Plat.

Ovo je inaèe prvi film u kome se zajedno pojavljuju Gvinet Paltrou i njema majka, glumica Blajt Dener, koja u filmu ”Silvija“ tumaèi majku mlade spisateljice. Njih dve su nastupale zajedno u pozorišnim predstavama. Film ”Silvija“ Kristin Džefs, po scenariju Džona Braunloua, nije dobio najbolje kritike, zamerke su upuæene prvenstveno na raèun režije, a ni Paltrou nije dobila sjajne ocene. Film je sniman u Engleskoj i na Novom Zelandu, a u bioskope u Evropi dolazi u januaru sledeæe godine.

XS
SM
MD
LG