Linkovi

Eksplozija u Gazi - 2003-10-16


Amerièka ambasada u Tel Avivu upozorila je da bi Amerikanci u pojasu Gaze trebalo da što pre napuste tu teritoriju, dok je amerièke gradjane na Zapadnoj obali savetovala da preduzmu mere predostrožnosti zbog moguæih napada. Amerièki ambasador u Izraelu Danijel Krcer opisao je u razgovoru sa novinarima u Tel Avivu šta se dogodilo:

”Jutros u deset sati i petnaest minuta, jedno vozilo amerièke ambasade sa èetvoricom pripadnika službe bezbednosti napadnuto je eksplozivnom napravom u Gazi, nekoliko milja od kontrolnog punkta Erec. Dvojica od njih ubijena su na licu mesta.“

Treæi pripadnik bezbednosti podlegao je nešto kasnije dok je èetvrti u bolnici, koja je saopštila da je njegovo stanje stabilno. Ambasador Krcer je rekao da æe amerièki Federalni istražni biro poslati struènjake koji æe uèestvovati u istrazi o napadu. Kada su prvi amerièki inspektori stigli na lice mesta neki palestinski mladiæi su ih gadjali kamenjem. Pošto je gomila oko njih postajala sve razdraženija, Amerikanci su ušli u automobile i udaljili se. Palestinski policajci su neke od okupljenih tukli, pokušavajuæi da ih zadrže na odstojanju. Palestinski lideri su snažno osudili napad. Predsednik Jaser Arafat ga je nazvao zloèinom, dodajuæi da je naredio momentalno otvaranje istrage. I premijer Ahmed Kureija je osudio napad:

”Snažno ga osudjujemo, šaljemo izraze sauèešæa porodicama poginulih i nadamo se da æe se povredjeni što pre oporaviti. Ispitaæemo sa naše strane ovaj dogadjaj.“

Niko nije preuzeo odgovornost za ovu eksploziju. Vodeæe palestinske ekstremistièke organizacije, ukljuèujuæi Islamski džihad, Hamas i Brigade Al-Akse, demantovale su umešanost. Te tri grupe, koje Izrael i Sjedinjene Države smatraju teroristièkim, stoje iza veæine napada na Izraelce poèinjene tokom protekle tri godine. Kako izgleda, bomba je bila posebno namenjena amerièkom konvoju, što ovaj napad èini prvim na amerièke funkcionere od poèetka palestinske intifade, pre tri godine. Amerièke diplomate i predstavnici Centralne obaveštajne agencije redovno putuju na palestinske teritorije radi posmatranja i sprovodjenja medjunarodnog mirovnog plana koji podržavaju Sjedinjene Države. Izraelski funkcioneri kažu da je ovaj napad pokazao bezobzirnu prirodu onoga što nazivaju palestinski terorizam. Oni dodaju da je napad takodje pokazao da palestinska vlast još ne èini ništa da zaustavi taj terorizam.

XS
SM
MD
LG