Linkovi

Sirija ”ostaje na pogrešnoj strani u ratu protiv terorizma“ - 2003-10-16


Posle prvobitnog protivljenja da se preduzmu zakonske mere protiv Sirije, jer kako je tada obrazloženo, Damask pruža znatnu pomoæ u borbi protiv terorizma, Bušova administracija je promenila mišljenje u jeku kritikovanja Sirija, na Kapitol Hilu. Lider veæine u Predstavnièkom domu, republikanski kongresmen Tom Dilej imao je kljuènu ulogu u promeni stava administracije. U izlaganju u Predstavnièkom domu preneo je zabrinutost svojih kolega zbog ponašanja Damaska.

”Sve smo pokušali. Predsednik je sve pokušao. Meðutim Sirija je izabrala da bude na strani terorista. Zabog toga, mi u Predstavnièkom domu nemamo drugog izbora veæ da poènemo da tražimo naèin kako da promenimo mišljenje sirijskih lidera“.

Prema zakonskom predlogu, koji još mora da odobri amerièki Senat i potpiše predsednik Buš, Sirija bi mogla da bude suoèena sa moguæim sankcijama kao što su zabrana amerièkog izvoza i investiranja u Siriju, zamrzavanje imovine sirijske vlade u Sjedinjenim Državama i smanjenje diplomatskih kontakata sa Damaskom. Te bi mere Sirija mogla da izbegne ako prestane da naoružava borce u Iraku, povuèe svoje trupe iz Libana, prestane proizvodnju i nabavku oružja za masovno uništenje i balistièkih raketa i zatvori prostorije teroristièkih organizacija u Damasku.

I demokrate i republikanci smatraju da je Sirija propustila da prepozna, kako su rekli, novu realnost na Bliskom istoku. I jedni i drugi su izneli primedbu da Sirija podržava palestinske teroristièke grupe koje napadaju Izrael. ... Kako je ukazala èlanica Predstavnièkog doma, Ilena Ros - Lethinen, Sirija je imala jasan izbor u ratu protiv terorizma, ali se opredelila za pogrešnu stranu.

“Sirija nastavlja da pruža utoèište pripadnicima Hezbolaha, Palestinskog islamskog džihada, Narodnog fronta za osloboðenje Palestine i Hamasa, i dozvoljava im da drže kancelarije i teroristièke logore za obuku na sirijskoj teritoriji i teritoriji Libana koja je pod sirijskom okupacijom“.

Kada je zakonski predlog razmatran na nivou odbora u Predstavnièkom domu, neki zakonodavci su izražavali bojazan da bi to moglo da oslabi amerièki uticaj na Damask. ... Bela Kuæa je saopšila da èeka na završni dokument zakona kojim se Sirija poziva na odgovorno ponašanje, kada ga Kongres odobri. Meðutim, jasno je da administracija sada podržava taj zakonski predlog, jer je predstavnik Bele Kuæe prošle nedelje istakao da Sirija ”ostaje na pogrešnoj strani u ratu protiv terorizma“.

XS
SM
MD
LG