Linkovi

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je usvojio nacrt rezolucije o Iraku - 2003-10-16


“Naš zajednièki cilj jeste da povratimo mir i stabilnost u suveren, nezavisan i demokratski Irak što je pre moguæe“.

Izglasavanje rezolucije ide u prliog naporima SAD da dobiju meðunarodnu podršku za obnovu Iraka na predstojeæoj donatorskoj konferenciji, koja se održava sledeæe nedelje u Madridu. Do usvajanja je došlo posle zahteva ruskog predsednika Vladimira Putina za dodatna 24 èasa kako bi se sastao sa francuskim I nemaèkim kolegama, Žakom Širakom i Gerhardom Šrederom. Šreder je saopštio da je rezolucija korak u pravom smeru, ali da još uvek nedovoljn velik u vraæanju suvereniteta Iraku. On je dodao da Nemaèka, Francuska I Rusija neæe obezbediti trupe niti dodatni novac za koaliciju koju predvode SAD. Francuski ministar inostranih poslova Dominik De Vilpen izjavio je da rezolucija nije saèinjena u skladu sa nadama Francuske, koja je želela postavljanje preciznih rokova za prenos vlasti u ruke Iraèana. U usvojenu rezoluciju ukljuèeno je i nekoliko amandmana koje su predložile Rusija, Francuska I Nemaèka.

Demokrate u Kongresu protiv slanja 87 milijardi dolara u Irak

Broj demokrata u Kongresu koji planiraju da glasaju protiv zahteva predsednika Buša da se za Irak i Avganistan odvoji 87 milijardi dolara i dalje raste.

Senator Ted Kenedi iz države Masaèusets je najnovije ime na listi demokrata koji kažu da æe se suprotstaviti predlogu predsednika Buša. Obraæajuæi se svojim kolegama u Senatu, senator Kenedi je oštro napao politiku Bušove adminsitracije prema Iraku, ukazujuæi na izostanak bezbednosti naterenu i nedovoljnu angažovanost Iraèana i medjuanrodne zajednice u nastojanjima za obnovu te zemlje.

“Sve dok administracije istinski ne promeni svoj kurs, ne mogu mirne savesti da glasam za finansiranje propale politike koja ugrožava kako bezbednost naših vojnika na terenu tako i naše strateške ciljeve u svetu -- umesto da ih štiti”.

Medju senatorima koji su veæ objavili da æe glasati protiv Bušovog paketa pomoæi su vodja manjine u senatu Nensi Pelosi kao i senatori Džon Edvards iz Severne Karoline i Džon Keri iz Masaèusetsa, koji su inaèe i aspiranti za kandidata Demokratske stranke na predsednièkim izborima iduæe godine. Medjutim, ipak se oèekuje da æe oba doma Kongresa kojima dominiraju Republikanci usvojiti Bušov predlog do kraja nedelje. Najsporniji deo paketa je suma od 18 do 20 milijardi dolara namenjena rekonstrukciji Iraka. Adminsitracija predsednika Buša intenzivno lobira medju zakonodavcima kako bi se odustalno od predloga da se ta suma odobri kao zajam a ne kao poklon Iraku. Senator Arlen Spekter, Republikanac iz Pensilvanije, izjavio je da je odustao od ideje o zajmu nakon što ga je predsednik Buš uverio da bi takav potez poslao pogrešan signal ostalim potencijalnim donatorima koji æe se iduæe sedmice sastati u Madridu na medjunarodnoj konferenciji o Iraku. Vodeæi èlanovi Predstavnièkiog doma i Senata nadaju se da æe predsednik Buš potpisati u zakon ovaj sporni predlog pre madridske konferencije koja poèinje u iduæi èetvrtak.

XS
SM
MD
LG