Linkovi

Kondoliza Rajs o Iraku - 2003-10-16


12 godina Sadam Husein je vladao u srcu jednog od najnestabilnijih regiona na svetu, prkoseæi Savetu bezbednosti UN i terorišuæi iraèki narod. Napao je susedne zemlje Kuvajt i Iran i koristio hemijsko oružje protiv vlastitog naroda i protiv Irana. Kako je rekla amerièki savetnik za nacionalnu bezbednost, Kondaliza Rajs, postoji “dokaz da se Irak nikada nije razoružao i da nikada nije postupio u skladu sa zahtevima inspektora UN”

“Imamo èvrste dokaze o tome, u koje niko ne bi trebalo da sumnja. Sve do kraja svoje vladavine, Sadam Husein je muèio i ugnjetavao iraèki narod. Sve do kraja, Sadam Husein je lagao Savet bezbednosti. I bez ikakve sumnje, sve do svog kraja Sadam Husein je gajio ambicije da zapreti svetu oružjem masovnog uništenja istovremeno krijuæi svoj ilegalni program za proizvodnju oružja.”

U izveštaju , koji je pripremila Sjedinjenim državama predvodjena Nadzorna grupa za Irak dokumentovani su programi o izgradnji oružja i opreme koje je Irak krio od UN tokom inspekcija, koje su poèele 2002 godine. Otkriæe namernog prikrivanja obelodanjeno je u izjavama iraèkih nauènika i iraèkih funkcionera. Kao što je rekla Kondoliza Rajs, takvi dokazi se i dalje pronalaze.

”Nova istraživanja o biološkom oružju i primenjivim agensima koji uzrokuju brucelozu i hemoragiènu groznicu. Tajna nastojanja od 1999. do 2002. godine da se Irak domogne severnokorjeske tehnologije povezne sa balistièkim raketama sa dometom od hiljadu i tristo kilomteara.“

Verovati Sadamu Huseinu nije opcija. Sjedinjenim državama predvodjena koalicija je uklonila Sadama Huseina sa vlasti. Na iraèkim poljima smrti se sada otkrivaju posrmtni ostaci ubijenih. Kako Sadama Huseina više nema, on nikada neæe ponovo koristiti oružje masovnog uništenja ,a podrška Iraka terorizmu je okonèana.

XS
SM
MD
LG