Linkovi

Nuklearna pretnja Severne Koreje - 2003-10-14


Severna Koreja je ponovo saopštila da ”je uspešno okonèala reprocesiranje osam hiljada potrošenih nuklearnih šipki“ i da koristi taj materijal za pravljenje nuklearnog oružja. Amerièki državni sekretar Kolin Pauel je rekao da mada te tvrdnje Severne Koreje nisu ništa novo, njene pretnje da che izgraditi nuklearni arsenal ne mogu biti odbaèene:

“Verujem da je ovo pitanje od najveæe moguæe zabrinutosti za medjunarodnu zajednicu i mislim da bi susedi Severne Koreje takodje trebalo da dostave poruku predsedniku te zemlje, Kim Džong Ilu, da je rešenje problema da Pjongjang prestane da se kreæe u tom smeru i nastavi da uèestvuje u diplomatskim nastojanjima koja su u toku“.

Severna Koreja krši brojne medjunarodne sporazume u skladu sa kojima je obavzna da ne razvija nuklearno oružje. Sjedinjene Države, Kina, Rusija, Japan i Južna Koreja pokušavaju da angažuju Severnu Koreju na višestranim razgovorima o tom pitanju. Medjutim, Severna Koreja je odgovorila apsurdnim zahtevom da Japan bude iskljuèen sa tih razgovora. Predstavnik Stejt Departmenta Rièard Bauèer je izjavio da Sjedinjene Države kategorièki odbacuju taj zahtev.

“Japan je sused Severne i Južne Koreje i ima vitalne interese povodom nuklearnog pitanja i drugih oblasti. Akcije Severne Koreje, posebno po pitanju projektila i zalaganja na planu proizvodnje nuklearnog oružja, podstakli su zabrinutost njenih suseda, ukljuèujuæi Japan i Severna Koreja mora da izadje na kraj sa tim zabrinutostima u ovim diskusijama”.

Severna Koreja sledi svoj poznati naèin pretnji i nerazumnih zahteva. Sa svoje strane Sjedinjene Države neæe pružati ustupke pretnjama i beskompromisnom stavu Severne Koreje. Kao što je predsednik Džordž Buš rekao: ”brine nas.. Kim Džong Il zbog èinjenice da nije govorio istinu prethodnim administracijama. “ Vreme je za istinu. Takodje je vreme da Severna Kroeja razmontira svoj program za proizvodnju nuklearnog oružja.

XS
SM
MD
LG