Linkovi

230 miliona pomoæi za obnovu Iraka - 2003-10-13


Ministri inostranih poslova Evropske Unije odobrili su preko 230 miliona pomoæi za obnovu Iraka pred donatorsku konferenciju koja se 23. i 24. oktobra održava u Madridu u Španiji. Dopisnik GA Daglas Bakšijan izveštava sa današnjeg sastanka šefova diplomatija Unije u Luksemburgu: U zajednièkom saopštenju, ministri inostranih poslova su zatražili da se odredi datum za prenos vlasti iraèkom narodu i takoðe su se založili za snažniju ulogu Ujedinjenih nacija. Evropska Unija se veæ duže vremena zalaže za veæu ulogu svetske organizacije.

Diplomate su navele da su ministri inostranih poslova podeljeni oko toga do koje mere treba Unija da se angažuje u obnovi Iraka, s obzirom na nestabilnu situaciju u toj zemlji. Diplomate takoðe navode da su mali izgledi da æe Francuska i Nemaèka, koje su kritikovale rat u Iraku, pružiti dodatna sredstva bez usvajanja zadovoljavajuæe rezolucije Ujedinjenih nacija o buduænosti Iraka. Meðutim, Britanija koja se pridružila Sjedinjenim Državama u ratu u Iraku, ulaže dodatne napore. Britanski sekretar inostranih poslova Džek Stro je saopštio ostalim ministrima da æe Britanija da da preko 400 miliona dodatnih sredstava za obnovu Iraka u sledeæe dve godine. Stro je pred poèetak sastanka pred novinarima rekao da je Britanija predana solidnoj pomoæi iraèkom narodu:

“Veoma smo predani obnovi i rehabilitaciji Iraka, isto kao što smo predani narodu Iraka i to æe se videti u našoj pomoæi”.

Prema procenama Ujedinjenih nacija, Svetske banke i Meðunarodnog monetarnog fond za obnovu iraèke ekonomije æe u sledeæe èetiri godine biti potrebno uložiti preko 35 milijardi dolara. Kako je rekao jedan diplomata Evropske unije, “nije tajna da neke èlanice smatraju da obnovu Iraka treba da plate oni koji su ga razrušili”.

XS
SM
MD
LG