Linkovi

Potraga za za èetrdeset jednim pripadnikom Talibana - 2003-10-12


Kandaharski pokrajinski guverner Jusuf Paštun je saopštio da su lokalni policajci pomogli u masovnom bekstvu èlanova Talibana zatvorenih u gradu Kandaharu. Zatvorenici su pobegli kroz prokopani tunel. Policijski izvori su naveli da su sa beguncima nestali i neki policajci. Veæina pobeglih zatvorenika, ako ne i svi, bili su èlanovi ekstremnog islamskog režima svrgnutog pre dve godine. Medju njima je, kako je izvešteno, i brat bivšeg ministra odbrane za kojim vlasti takodje tragaju. Bekstvo se dogodilo u jeku pobune ostataka talibanskog režima i drugih ekstremnih frakcija. Pobunjenici su poveæali napade tokom prošlih nekoliko meseci u istoènom i severnom delu zemlje, uprkos ofanzivi avganistanskih i amerièkih trupa. Amerièki izaslanik u Avganistanu Zalmai Halilzad je ukazao da centralna vlada ne uspeva da kontroliše bezbednost.što omoguæuje dalju pobunu.

“ Centralna vlada nema potrebna sredstva za obezbedjenje nekih oblasti zbog èega u njima ima praznina koje koriste pripadnici al-Kaide i Talibana.“

Halilzad je takodje naveo da amerièka vlada veruje da æe pobuna da se intenzivira tokom kratkog perioda, ali da æe na kraju biti ugušena.

XS
SM
MD
LG