Linkovi

Razmimoilaženja na palestinskoj politièkoj sceni - 2003-10-12


Novi palestinski premijer Ahmed Kureia je najavio da æe ipak podneti ostavku. To je saopšteno nakon višednevnih oštrih sukoba sa palestinskim liderom Jaserom Arafatom.

Gospodin Kureia je istakao da æe nova palestinska vlada biti formirana za tri nedelje - ali je dodao da æe ona imati novog premijera jer on napušta položaj. Njegovi komentari su usledili nakon sastanka sa vladajuæom strankom Fatah, dominantnom frakcijom u okviru Palestinske oslobodilaèke organizacije. Odluka Kureie znaèi da æe on postati drugi premijer u poslednja dva meseca koji æe napustiti položaj u jeku spora sa Jaserom Arafatom. Prvi palestinski premijer, Mahmud Abas, podneo je ostavku prošlog meseca pošto nije uspeo da preuzme od Jasera Arafata kontrolu nad bezbednosnim snagama. Gospodin Kureia takodje se ne slaže sa Arafatom oko toga ko æe biti ministar zadužen za bezbednosna pitanja. Arafat je zahtevao da Kureia odbaci Nasera Jusefa, èoveka prvobitno izabranog za taj položaj u tekuæoj vladi.

U pojasu Gaze nove žrtve

Izraelski vojnici su otvorili vatru na trojicu Palestinaca koji su pokušali da podmetnu bombu u jevrejskom naselju Morag u južnom delu pojasa Gaze. Dvojica napadaèa su pobegla iz oblasti u kojoj su izraleski vojnici pronašli i demontirali bombu. Neuspeli napad je izvršen u vreme povlaèenja veæine izraelskih vojnika iz palestinskog izbeglièkog logora u Rafahu, takodje u južnom delu pojasa Gaze, gde su izraelski vojnici pronašli i uništili tuinele kojima je palestinskim ekstremisitma doturano oružje iz Egipta. U izraelskoj vojnoj operaciji nazvanoj “zubni koren“ ubijeno je najmanje osam Palestinaca, medju njima i dva deèaka.

Izraelski vojnici su srušili pet zgrada u Rafahu iz koji su ih -kako tvrde-napadali palestinski snajperisti. Uništene su još još tri zgrade u kojima je skrivano oružje prokrijumèareno tunelima iz Egipta. Izraelska vojna komanda je saopštila da je opracija “zubni koren“ bila preduzeta posle izveštaja obaveštajne službe da palestinski ekstremisti pokušavaju da nabave protivtenkovske i protivavionske rakete. Navedeno je da su pronadjena tri tunela za krijuèarenje oružja, ali ne i oružje. Veæina izraelskih vojnika angažovanih u operaciji “zubni koren“ povukla se iz Rafaha, ali se oèekuje da æe male grupe vojnika i dalje tragati za tunelima. Izraelski vojnici su bili ponovo napadnuti tokom povlaèenja. Palestinci u Gazi ispalili su raketu tipa “kasam“ na mesto Sderot u Izraelu. Raketa je oštetila jedan put, ali nije bilo žrtava .

XS
SM
MD
LG