Linkovi

Akcija “Zubni koren“ - 2003-10-11


Izrael nastavlja vojnu operaciju u pojasu Gaze u potrazi za tunelima kojima se, kako se navodi, krijumèari oružje iz Egipta. Ujedinjene nacije su osudile ubistvo najmanje sedam Palestinaca u toj operaciji koja je poèela juèe.

Izraelski vojnici su otkrili danas u palestinskom izbeglièkom logoru u Rafahu u pojasu Gaze, još jedan tunel koji dopire do Egipta. Juèe su otkrivena i dignuta u vazduh dva tunela. Izraelska vojna akcija nazvana operacija “Zubni koren” ima za cilj otkrivanje i zatvaranje svih takvih tunela koji se -- kako se tvrdi -- koriste za krijumèarenje oružja palestinskim ekstremistima u pojasu Gaze. U oružanim okršajima izmeðu Palestinaca i pripadnika izraelskih oružanih snaga ubijeno je više palestinskih civila, a još veæi broj ranjen. Predstavnik palestinskog predsednika Jasera Arafata osudio je izraelsku operaciju kao ratni zloèin. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Kofi Anan je takoðe osudio -- po njegovim reèima -- nesrazmernu upotrebu sile u gusto naseljenim oblastima i pozvao obe strane da preduzmu neophodne mere za zaštitu civila. Izraelske vlasti su ustvrdile da deluju na osnovu obaveštajnih podataka da palestinski ekstremisti nastoje da prokrijumèare ruène minobacaèe iz Egipta. Eksperti navode da bi se takvim oružjem mogli obarati izraelski helikopteri, lovci, èak putnièki avioni koji lete iznad pojasa Gaze. Prema tvrdnji izraelskih vlasti, Palestinci takoðe nastoje da prokrijumèare rakete tipa “kaæuša”, koje imaju dovoljan domet za gaðanje izraelskih gradova blizu pojasa Gaze. Jedan izraelski komandant je izrazio bojazan da bi takvo oružje moglo da bude prebaèeno na Zapadnu obalu odakle bi palestinski ekstremisti mogli da gaðaju teritoriju Izraela.

U meðuvremenu , Izrael i Sirija su razmenile meðusobna upozorenja u vezi prošlonedeljnog izraelskog vazdušnog napada na navodni teroristièki logor blizu sirijske prestonice Damaska. Izraelske vlasti smatraju takozvane teroristièke baze u Siriji i drugim zemljama u regionu, legitimnim vojnim ciljem. Tim upozorenjem je oštro uzvraæeno na današnje upozorenje Sirije da ima pravo na samoodbranu ukoliko izraelske snage ponovo napadnu njenu teritoriju. Portparol sirijskog ministarstva inostranih poslova, Bušra Kanafani je izdala to upozorenje zbog prošlonedeljnog napada na - kako su izraelske vlasti navele -- logor za obuku organizacije Islamski džihad u Siriji. Izraelska operacija je bila reakcija na samoubilaèki bombaški napad pripadnice Islamskog džihada u kojem je ubijeno najmanje 20 ljudi u jednom restoranu u izraelskom luèkom gradu Haifi. Portparol izraelskog ministarstva inostranih poslova, Gideon Meir je na sirijsko upozorenje uzvratio da su teroristièke organizacije i njihovi lideri legitimne mete, bez obzira da li su u Siriji ili na nekom drugom mestu. Meir je ustvrdio da Izrael ima pravo na odbranu svojih graðana protiv teroristièkih napada poput onog u Haifi. Izraelski ministar odbrane, Šaul Mohaz je prošle nedelje izjavio da Izrael poseduje dokaze da je taj samoubilaèki bombaški napad povezan sa Sirijom. Bušra Kanfani je ukazala da iza svih samoubilaèkih bombaških napada u Izraelu stoje Palestinci, a ne Sirijci. Ona je potvrdila da neki lideri palestinskih esktremistièkih frakcija žive u Siriji, ali samo zato što im je Izrael zabranio povratak kuæi na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze. Amerièka administracija zahteva od sirijske vlade da prekine da pruža utoèište teroristima, ali je takoðe apelovala na Izrael i Siriju da izbegnu svaku akciju koja bi mogla da poveæa napetost u regionu.

XS
SM
MD
LG