Linkovi

Pauel potvrdio podršku glavnoj tužiteljki Haškog tribunala - 2003-10-10


Amerièki državni sekretar Kolin Pauel potvrdio je danas u Vašingtonu podršku SAD glavnoj tižiteljki Haškog tribunala Karli del Ponte. Posle poluèasovnog sastanka sa Karlom del Ponte u Stejt departmentu, državni sekretar Kolin Pauel je izjavio da Vašington podržava - kako je rekao - ”važan” zadatak del Ponteove na podruèju bivše Jugoslavije. Prema reèima državnog sekretara, on je sa glavnom tužiteljkom Haškog tribunala razgovarao o njenim planovima za ubrzanje rada tribunala u svetlu rokova koje je Savet bezbednosti postavio u rezoluciji 1503 usvojenoj krajem avgusta. Sa svoje strane, rekao je Pauel, SAD nameravaju da održe pritisak kako bi se uhvatila dva na Balkanu najtraženija optuženika za ratne zloèine -- Radovan Karadžiæ i Ratko Mladiæ.

”Posebno smo skoncentrisani na dve ”velike ribe“, Mladiæa i Karadžiæa, koji su do sada uspevali da izbegnu hapšenje. Pružio sam uveravanju Karli del Ponte da æemo nastaviti da insistiramo na tom pitanju u komandi NATO-a i posebno kod komandanata na terenu. Kad god se sretnemo sa politièkim liderima Srbije, to je neizbežno pitanje.“

Prema rezoluciji Ujedinjenih nacija, istrage vezane za zloèine poèinjene na Balkanu trebalo bi da budu dovršene do kraja iduæe godine, kako bi i sudjenja mogla da budu dovršena do konca 2008-me, a sud za ratne zloèine u bivšoj Jugoslaviji zatvoren do isteka 2010. godine.

XS
SM
MD
LG