Linkovi

Nove žrtve u Iraku - 2003-10-10


Još dva amerièka vojnika su ubijena a najmanje još èetiri ranjena iz zasede, izvestio je Pentagon. Novinar Glasa Amerike, Nik Simeoni javlja da se incident dogodio dok administracija predsednika Buša nastoji da preokrene sve veæu skepsu amerièke javnosti o amerièkoj misiji u Iraku: Predstavnik amerièke Centralne komande, major Majk Eskadi je izvestio da su amerièki vojnici bili u rutinskoj patroli u Bagdada kada su na njih sinooæ otvorili vatru nepoznati napadaèi.

“Bio je to napad iz zasede o kojoj nemamo drugih podataka”.

Dok se u Iraku nastavljaju takvi napadi, administracija predsednika Buša je pojaèala nastojanja da odgovori na - kako ukazuju istraživanja javnog mnjenja - sve veæu skepsu Amerikanaca o angažovanju Sjedinjenih Država u posleratnom Iraku. Potpredsednik Dik Èejni danas je na jednom konzervativnim skupu u Vašingtonu rekao da iako nije pronaðeno oružje masovnog uništenja da bi Sjedinjene Države bile neodgovorne da nisu preduzele akciju protiv pretnje koju je predstavljao Sadam Husein:

“Neki tvrde da nije trebalo da delujemo, jer nije pretila neposredna opasnost od Sadama. No, kako je to rekao predsednik Buš od kada to teroristi i tirani unapred najavljuju svoje namere i ljubazno nas unapred izveštavaju da æe nas napasti ?”

Meðutim, kritièari tvrde da èinjenica da nije pronaðeno oružje masovnog uništenja dokazuje da Irak nije predstavljao pretnju kako je tvrdila administracija predsednika Buša u mesecima koji su prethodili ratu.

XS
SM
MD
LG