Linkovi

20 milijardi dolara u vidu kredita ili kao nepovratni zajam ? - 2003-10-09


Demokrate i Republikanci se slažu da je potrebno finansirati amerièke operacije u Iranu i Avganistanu, èiji iznos dostiže oko 65 milijardi dolara. Meðutim, sporilo se o finansiranja obnove naftom bogatog Iraka i naèinu dodele tih sredstava. Velikom broju demokrata pridružili su i neki republikanci, koji su se zalagali da predviðenih 20 milijardi dolara bude odobreno u vidu kredita, a ne nepovratnog zajama, jer smatraju da taj teret ne treba da snose amerièki poreski obveznici. Tome su se opirali Bela kuæa i predsedsednik odbora za dodelu sredtsava Predstavnièkog doma republikanac Bil Jang. Jang je ukazao na poèetku sednice :

“Sva su ta sredstva nepovratni zajmovi. Krediti nisu predviðeni”.

Demokrata iz Viskonsina Dejvid Obej je predoèio da bi Irak, mogao da vraæa taj zajam prihodima od prodaje nafte.

“Mogla bi da se napravi odgovorna kombinacija kredita i nepovratnog zajma, što bi Iraku obezbedilo veæa sredstva, dok bi se smanjio doprinos amerièkih poreskih obveznika. ”.

Odbor za dodelu sredstava je, medjutim, glasao protiv Obejovog predloga i drugih sliènih amandmana koje su predložile demokrate. Bela kuæa je, takoðe, ubedila dvojicu republikanskih èlanova Predstavnièkog doma da i oni odustanu od takvih amandamana. U meðuvremenu, lider demokrata u Predstavnièkom domu, Nensi Pelozi je nastavila da kritikuje administraciju zbog slabog planiranja obnove posleratnog Iraka. Pelozijeva je uzela na nišan takozvanu novu kampanju Bele kuæe za opravdanje rata u Iraku:

“Jeste, postoje odreðene pozitivne akcije u Iraku. Ali, što se tièe ukupne strategije i planiranja za posleratni Irak, to nije uspešno i zbog toga se administacija obraæa Kongresu za 87 milijardi dolara i zbog toga nam je reèeno da to neæe biti konaèna sredstva”.

U 20 milijardi i tri stotine miliona dolara za obnovu Iraka ukljuèeno je preko tri milijarde dolara za obuku i opremanje policije i novu iraèku vojsku. Oko pet milijardi dolara je izdvojeno za popravku iraèke elektriène mreže, a oko èetiri milijardi za popravku vodovoda i kanalizacije. Dve milijarde æe biti utrošeno na iraèku naftnu infrastrukturu. Milijarda i dvesta miliona dolara odobrena je za izgradnju škola, puteva i energetiku u Avganistanu, što je za oko 400 miliona više nego što je zatražio predsednik Buš. Ta sredstva se smatraju investiranjem u bezbednost kako u regionu tako i u Sjedinjenim Državama , što one smatraju svojom oobavezom. O predlogu zakona o novèanim sredstvima za Irak i Avganistan raspravljaæe se iduæe nedelje u Predstavnièkom domu, posle èega æe ga razmotroti Senat, koji je sada na kratkom odmoru.

XS
SM
MD
LG