Linkovi

Koncertni hol Volta Diznija - 2003-10-07


Ova izložba u Muzeju savremene umetnosti u Los Andjelesu se bavi kreativnim procesom u studiju Frenka Gerija, dok on vodi arhitektonski tim kroz proces transformacije ideje u fizièku strukturu. Bruki Hodž, kustos ovog muzeja za arhitekturu i dizajn, kaže da ova postavka pod nazivom ”Frenk Geri: rad u procesu“, obuvhata originalne crteže, kompujterske crteže, fotografije i makete koji prikazuju dizajn koji poprima oblièje. Frenk Geri u procesu istraživanja raznolikih moguænosti seže do crteža do kartonskih maketa i drveta i transformiše kako on to kaže ”sliku iz snova“ u praktièni nacrt. Gospodin Geri je poznat po svojim arhitektonskim rešenjima poput skulptura u gradovima širom sveta. Medju njima su cenjeni Gugenhajm muzej u španskom gradu Bilbao. Ova tekuæa postavka u LA-u se medjutim, bavi tekuæim projektima, ukljuèujuæi Kapiju Venecije na Marko Polo aerodromu u Veneciji i novo krilo Korkoran Galerije umetnosti ovde u Vašingtonu. Kustos Hodž istièe:

“On ne želi da projektuje pravougaonu kutiju na koju smo navikli u modernizmu. Frenk Geri je zainteresovan za forme koje su inspirisane jedrima i jedrenjacijma, skulpturom iz 15 veka, draperijama u mermeru na tim skulpturama i izvesnim stvarima poput haljine igraèice flamenka i želatinske forme svadbene torte“.

Medjutim, arhitekta Geri je izjavio za Glas Amerike da svi njegovi projekti od Centra za dignitet u Jerusalimskom muzeju tolerancije do Hotela Markiz de Riskal u Elsiegu u Španiji imaju ponešto zajednièko:

“Težak rad to vezuje. Pretpostavljam da postoji izvesna vrsta optimizma na koju æe ljudi odgovoriti na zgrade koje imaju emocionalni sadržaj što je privlaèno pa stoga to pokušavam da postignem“.

Diznijev koncertni hol æe biti otvoren 23. oktobra i gospodin Geri ga naziva visokim dostignuæem u svojoj karijeri. Zbog sporova i odlaganja u izgradnji, izvodjenje ovog kontroverznog projekta je trajalo 15 godina i koštalo je duplo više od originalne procene toškova, dostigavši cenu od 274 miliona dolara. Ovaj arhitekta kaže da je na kraju krajeva ipak postigao svoj cilj koji opisuje na sledeæi naèin:

“Napraviti koncertni hol koji bi savršeno funkcionisao za repertoar Los Andjeleske filharmonije, danas i ubuduænosti. Taj aspekt buduænosti je bio težak deo rešenja. Zatim projektovati salu u kojoj je veza izmedju publike i izvodjaèa veoma intimna i bliska i služi oboma sinergièno. To èini da se orkestar oseæa bolje jer èuje sebe. Èlanovi orkestra oseæaju publiku. Publika za uzvrat prima vibracije orkestra. To ste verovatno èuli od pozorišnih glumaca: o pozitivnoj korelaciji publike i izvodjaèa”.

Koncertni hol poploèan drvenom panelima prima oko 2200 ljudi, dok oblici poput jedara na plafonu pomažu da se postigne intimni zvuk. Ogromni, talasajuæi oblici po kojima je ovaj arhitekta poznat nisu bili moguæi pre pronalaska kompjutera. Frenk Geri radi sa programom Katia koji je razvila francuska aeronautièka i astronautièka industrija. On kaže da su velike arhitekte Le Korbizije i Erik Mendelson mogli da projektuju sliène strukture da su pre 70 godina imali sliènu tehnologiju. Kustos Bruki Hodž kaže da je Frenk Geri podigao standard za strukturalno projektovanje i da nam je predoèio moguænosti kako arhitektonska rešenja mogu izgledati u buduænosti. Izložba pod nazivom ”Frenk Geri : rad u procesu“ je dostupna posetiocima Muzeja savremene umetnosti u Los Andjelesu do kraja januara.

XS
SM
MD
LG