Linkovi

OUT OF TIME - 2003-10-06


Denzel Vašington tumaèi Meta Vitloka, šefa policije na ostrvu Banjan, koga autoput deli od uzavrelog Majamija. Pa ipak, umesto akcije na poslu, Vitlok je ima u privatnom životu, buduæi da ima aferu sa ljubavi iz srednje škole, koja je sada udata.

Medjutim, ubrzo potom, sef pun novcan oduzet od jednog dileran dovodi ga u vezu sa ubistvom. Dok pokušava da shvati ko mu i zašto namešta klopku, Vitlok mora uvek da bude korak ispred svojih kolega, medju kojima je i njegova bivša žena, inaèe detektiv za ubistva policije u Majamiju.

Denzel Vašingtom krajnje ubedljivo igra Meta Vitloka, a naèin glume neki uporedjuju sa glumom u filmu "TRAINING DAY", na šta Vašington kaže.

“Ja ne razmišljam na taj naèin, ja samo igram ulogu. Kada se opredelim za ulogu, krenem da radin na njoj: taènije, pokušam da je interpretiram.“ Reditelj Karl Frenklin, koji je prethodno saradjivao sa Vašingtonom u hvaljenom filmu iz 1995. "DEVIL IN A BLUE DRESS," Vašingtonovu glumu opisuje muzièkim terminima. Po njemu, mnogi glumci su 'top 40', ali Vašington je ”džez“.

”Filmski scenariji uvek imaju reèenice koje ste èuli nebrojeno mnogo puta, medjutim, kada ih izgovori Denzel Vašington, one dobijaju novi smisao. Njegovoj specifiènoj glumi treba se prepustiti, jer ukoliko pokušate da je menjate, neæe vam se dopasti.“

Eva Mendes, tumaèi detektiva Aleks Vitlok, bivšu suprugu šefa policije, iako je upola mladja od 48-godišnjeg Vašintona:

”Jedan od razloga zbog kojih je ona njemu toliko privržena je taj što joj je on neka vrsta oèinskog lika. Razmišljala sam o tome da je žena koju tumaèim veoma rano ostala bez oca i na taj naèin sam sebi opravdavala njene postupke. Medjutim, znaèajno je i to što Denzel zaista ne izgleda kao èovek od skoro 50 godina.

Rasna raznolikost je jedan od bitnih elemenata u filmu. Vašington, crnac, bio je oženjen latino ženom koju tumaèi Eva Mendes, dok je Sana Latan, crnkinja sa kojom ima aferu, udata za belca.

“To je interesantno jer je scenario prvobitno bio napisan za bele glumce. Medjutim, kada su Denzel i Karl poèeli da saradjuju odluèili su da istraže nove moguænosti, a mislim da je to odraz sveta u kojem živimo. Kada se šetate ulicama Majamija možete videti, da tako kažem, sve dugine boje u pogledu rasne pripadnosti. Svidja mi se što je film uradjen na taj naèin. Mislim da je vreme da u filmovima imamo glumce van tradicionalnih stereotipa”.

"OUT OF TIME" je sniman tokom juna prošle godine, sa budžetom od 50 miliona dolara. U bioskope u Evropi dolazi krajem oktobra.

XS
SM
MD
LG