Linkovi

Kolin Pauel oèekuje brzo reagovanje Ujedinjenih nacija - 2003-10-02


Amerièki državni sekretar Kolin Pauel kaže kako oèekuje da æe Savet bezbednostvi u bliskoj buduænosti doneti odluku o amerièkom predlogu rezolucije kojim bi se Ujedinjenim nacijama dala veæa uloga u èuvanju mira i obnovi Iraka. Iz Državnog sekretarijata izveštava dopisnik Glasa Amerike, Dejvid Golast.

Državni sekretar je rekao da se rezolucijom predatom juèe Ujedinjenim nacijama želelo izaæi u susret onim zemljama koje traže što skoriji prenos politièke moæi i suvereniteta na iraèku vladu. Ali on je dodao da je pomalo naivno oèekivati da se sva odgovornost kroz svega par meseci prebaci na imenovani iraèki Vladajuæi savet.

”To moramo da uradimo na pažljiv i odgovoran naèin, kako bismo osigurali da za sobom ne ostavimo nesposobnu državu, veæ državu punu energije koja je u stanju da opstane.“

Amerièki državni sekretar je rekao da Irak mora da ima ustavno izabranu vladu pre nego što dodje do tog transfera, dodajuæi da æe za to biti potrebno vreme, uprkos tome što bi Sjedinjene Države želele da se to dogodi sutra.

XS
SM
MD
LG