Linkovi

Saradnja u punoj meri - 2003-10-01


Èlanovima osoblja Bele kuæe je naloženo da saèuvaju sve materijale koji bi mogli da budu u vezi sa istragom sekretarijata za pravosudje povodom navoda o otkrivanju identiteta jednog službenika Centralne obaveštajne agencije. Novinar Glasa Amerike, Skot Sterns, izveštava iz Bele kuæe.

Pravni savetnik Bele kuæe, Alberto Gonzales, naložio je osoblju Bele kuæe da saèuva sve dokumente i beleške koji bi mogli da budu u vezi sa istragom. Predstavnik Bele kuæe, Skot Mekklelan, je izjavio da do sada niko nije izneo bilo kakve informacije koje bi se odnosile na predmet istrage. Mekklelan je takodje rekao da istražitelji još nisu ispitivali nikoga u Beloj kuæi i da niko od službenika Bele kuæe nije angažovao spoljnog advokata.

“Saradjivaæemo u punoj meri sa istragom i nastojaæemo da oèuvamo integritet istrage - to je ono što mogu da kažem u ovom trenutku“.

Direktor Centralne obaveštajne agencije, Džordž Tenet, zatražio je od sekretarijata za pravosudje da istraži da li je neko iz administracije otkrio identitet tajnog operativca Centralne obaveštajne agencije u znak odmazde za to što je muž agentkinje u pitanju, bivši ambasadore Džo Vilson, pobijao tvrdnje predsednika Buša o pokušaju Iraka da nabavi uranijum u Africi. Vilson je izneo sumnju da je viši politièki savetnik predsednika Buša, Karl Rouv, umešan u otkrivanje identiteta njegove žene medijima. Vilson je rekao da ne zna da li je Rouv lièno bio izvor te informacije, ali da veruje da je on bar odobrio taj potez. Predstavnik Bele kuæe Mekklelan je odbacio tu tvrdnju kao smešnu.

“Rouv nije bio umešan i tvrdnja o odavanju poverljive informacije nije taèna, niti bi on odobrio nešto takve prirode“.

Neki republikanci tvrde da su optužbe Džoa Vilsona politièki motivisane u trenutku kada poèinje predizborna kampanja uoèi predsednièkih izbora sledeæe godine. Mekklelan je rekao da ne želi da spekuliše o motivima bivšeg ambasadora Vilsona, ali da niko ne želi više od samog predsednika Buša da se ovaj sluèaj u potpunosti rasvetli. Vilson je danas trebalo da se pojavi na zajednièkoj konferenciji za medije sa demokratskim zakonodavcima, ali je ta konferencija otkazana. Afera je, inaèe, zapoèela u julu, kada je kolumnista Robert Novak objavio komentar u kojem je otkrio identitet žene ambasadora Vilsona, kao službenika Centralne obaveštajne agencije, o èemu je informaciju, kako je naveo, dobio od dva viša funkcionera administracije. U svom današnjem komentaru Robert Novak tvrdi da je njegova uloga u celom sluèaju predstavljena u pogrešnom svetlu i da je informaciju o ženi ambasadora Vilsona dobio tokom intervjua sa funkcionerima administracije, a ne kao deo plana da se ta informacija objavi. Novak takodje tvrdi da mu Centralna obaveštajna agencija nije saopštila da bi otkrivanje identitet žene ambasadora Vilsona ugrozilo nju ili bilo koga drugog u Centralnoj obaveštajnoj agenciji. Inaèe, namerno otkrivanje identiteta tajnog operativca predstavlja kršenje federalnoig zakona i kažnjivo je zatvorom do deset godina i novèanom kaznom od 50 hiljada dolara.

XS
SM
MD
LG