Linkovi

Otkrivanje identiteta tajnog operativca ? - 2003-09-29


Direktor Centralne obaveštajne agencije, Džordž Tenet želi da zna da li je neko u Beloj kuæi otkrio identitet jednog od njegovih službenika, pošto je muž agentkinje o kojoj se radi, doveo u sumnju tvrdnje predsednika Buša da je Irak pokušao da nabavi uranijum u Africi. Ta tvrdnja, koja je bila zasnovana uglavnom na falsifikovanim dokumentima, dovela je do niza pitanja o tome kako je administarcija opravdala invaziju Iraka. Muž agentkinje Centralne obaveštajne agencije, bivši ambasador, Džejms Vilson, izjavio je da je viši politièki savetnik predsednika Buša, Karl Rouv, umešan u otkrivanje identiteta njegove žene medijima. Medjutim, predstavnik Bele kuæe, Skot Mekklelan, je odbacio tu tvrdnju kao smešnu. Mekklelan je na današnjoj redovnoj konfereneciji za novinare izjavio da sekretarijat za pravosudje za sada nije kontaktirao Belu kuæu u vezi sa ovim sluèajem, ali da æe administarcija u punoj meri saradjivati ukoliko dodje do toga.

“Predsednik veruje da je objavljivanje tajnje informacije ozbiljna stvar i da bi odgovarajuæa vladina agencija trebalo da ispita navode o tome u potpunosti, a u ovom sluèaju ta agencija je sekretarijat za pravosudje”.

Po zakonu, namerno otkrivanje identiteta tajnog operativca je kažnjivo zatvorom do deset godina i novèanom kaznom do 50 hiljada dolara.

XS
SM
MD
LG