Linkovi

Rober Palmer preminuo u 54.godini života - 2003-09-29


Na poèetku karijere Robert Palmer je nastupao u veæem broju britanskih rok i soul sastava, a prvi samostalni uspeh zabeležio je polovinom 70-ih sa pesmama “Every Kinda People” i “Bad Case of Loving You”.

Palmera pamte po drobrom izgledu, modernom oblaèenju i dobrom scenskom nastupu. Nastankom kablovskog muzièkog kanala MTV, poèetkom osamdesetih, Robert Palmer postao je i jedna od prvih muzièkih video zvezda. Iako su neki od njegovih video spotova, u kojima je koristio manekenke, izazvali proteste jednog broja feministièkih krugova, njegove video numere su postale istorijske i obezbedile su Palmeru svetsku slavu.

1985.godine, Robert Palmer se udružio sa Džonom i Endijem Tejlorom iz grupe Duran Duran i formirao grupu The Power Station, koja je u SAD postigla hitove sa pesmama “Communication”, “Some Like it Hot” i “Get It On”.

Tokom cele karijere Robert Palmer je eksperimentisao sa razlièitim muzièkim oblicima, poput velikih bendova, ritma i bluza, hard roka kao i afrièkim i karipskim ritmovima. On je, takoðe, bio meðu prvima koji su primenili sintesajzer u pop muzici. Poznat po tome što je izbegavao publicitet i blag u nastupu, Robert je imao slièan pristup i muzici. Jednom je priznao da obožava muziku, napominjuæi da mu se eksesi rok end rola nikada nisu dopadali. U intervjuu koji je 1994. godine dao Glasu Amerike, Palmer je prièao o inspiraciji koja stoji iza njegove muzike i pesama.

“Šta da vam kažem – jednostavno ne znam. Samo idem ulicom i nešto mi odjednom padne na pamet. Voleo bih da mogu muzu da ukljuèim i iskljuèim po želji, ali to na žalost nije moguæe. Trudim se da sa sobom nosim stalno diktafon, tako da mogu sve da zabeležim, pa onda èekam dok se toga dovoljno ne prikupi da može da bude pretoèeno u pesmu.”

Tokom protekle decenije Robert Palmer je poèeo da ponovo otkriva svoje tradicionalne bluz korene. Komponovao je muziku za film “Yellow Bird”, èija radnja se dogaða u Nju Orleansu i Misisipiju tokom 1940-ih i 50-ih, a to ga je inspirisalo da napravi i najnoviji, poslednji, album “Drive”, koji se pojavio poèetkom ove godine. Palmer je to prokomentarisao reèima da je u pitanju prva ploèa koju radi iz liènog zadovoljstva.

XS
SM
MD
LG