Linkovi

Bler na udaru sve žešæe kritike - 2003-09-28


Nakon desetogodišnjeg voðstva Laburistièkom strankom, premijer Toni Bler se našao pod udarom svakodnevne kritike, uglavnom zbog naèina na koji je Britanija ušla u rat sa Irakom:

“Mogu me napaati koliko god žele. Ja verujem da smo ispravno postoupili. Verujem da naše britanske trupe tamošnji zadatak obavljaju apsolutno herojski. Nisam se izvinuo zbog Iraka. Ponosim se što smo tamo”.

U intervjuu BBC-iju uoèi konferencije Laburistièke stranke u Bornmutu, Bler je izgledao kao da je sve više u raskoraku sa svojom zemljom, i sve više izolovan u redovima vladajuæe britanske stranke. Po Blerovim reèima on nastavlja da èini ono što smatra je ispravno, naroèito u pogledu zemalja poput Iraka.

“Smatrama da pretnja terorizma povezana sa represivnim zemljama predstavlja pretnju 21 veka.”

Meðutim ni posle petomeseènog traganja u Iraku nije pronaðeno oružje masovnog uništenja, glavni razlog koji je premijer Bler naveo za prikljuèenje Britanije amerièkoj intervenciji za svrgavanje Sadama Huseina. Popularnost Tonija Blera naglo je opala u poslednjih nekoliko meseci. Prema anketnom istraživanju lista “News of the World” 64 odsto britanskih biraèa izgubilo je poverenje u britanskog lidera. Prema anketi koju je list “Observer” sproveo meðu 300 èlanova Laburistièke stranke, 41 odsto želi da Toni Bler odustane od kandidature na sledeæim izborima. Laburistièki zakonodavci dele raspoloženje britanske javnosti. Prema nedavnom anketnom istraživanju lista “Guardian”, èetvrtina ih smatra da Bler treba podnese ostavku odmah, dok èetvrtina želi da premijer napusti položaj pre sledeæih izbora poèetkom 2006.

XS
SM
MD
LG