Linkovi

Husein Homeini se ne slaže sa  politikom ajatole Homeinija - 2003-09-27


Husein Homeini se ne slaže sa politikom ajatole Homeinija, iako je njegov unuk. Mladi iranski sveštenik priznaje da se razoèarao u islamsku republiku svoga dede samo dve godine po njenom ustolièenju. Mladi Homeini, koji ima pronicljiv pogled svog dede, ukazao je tokom svog predavanju u Vašingtonu da ciljevi iranske islamske revolucije nisu postignuti:

“Važan cilj iranskog naroda u toj revoluciji je bilo uspostavljanje demokratije i politièkih sloboda. Meðutim, nakon pobede, ti ciljevi , kao što dobro znamo, nisu postignuti i nije došlo do veæe slobode. U Iranu je uvedena još veæa i beskrupuloznija dikatatura, koja i dalje opstaje.”

Husein Homeini naglašava da se ne slaže sa idejom o islamskoj vladi jer je koncentracija vlasti u rukama verskih voða suprotna islamskoj praksi.

“Potrebno je istovremeno imati u vidu želje naroda i naèela Islama. Nema drugog naèina za zemlje Bliskog Istoka nego da vladaju na osnovu razuma i racionalnosti. Tu vrstu vladavine zovemo demokratijom. Demokratija je potpuno u skladu sa osnovnim vrednostima šiitskog Islama i islamskog zakona. Postoji pravo i sloboda veroispovesti za sve”.

Hosein Homeini je proveo veæi deo proteklih 25 godina u prouèavanju teologije u šiitskim obrazovnim centrima u Iranu i Iraku. Homeini nije objasnio zašto je sada rešio da progovori, ali je ukazao da su Iranci zamoreni ogranièenjima koja im se nameæu veæ èetvrt veka i da žele promenu. Homeini snažno podržava zahteve za raspisivanje referenduma o oddvojenosti vere i države:

“Ukoliko iranski narod bude glasao u prilog Islamskj republici, utoliko æe biti bolje za režim, koji æe moæi da odahne i da se održi. Ukoliko narod bude glasao protiv Islamske republike, vlastoršci æe moæi da se povuku èasno i verovatno kao heroji jer su dozvolili održavanje referenduma”.

Mladi Hosein Homeini , koji sada živi u Iraku, naglasio je juèe u Vašingtonu da bi Sjedinjene Države trebalo da usredsrede pažnju na pro-reformski pokret u Iranu , ali se nije založio za amerièku vojnu intervenciju poput one u Iraku.

XS
SM
MD
LG