Linkovi

Buš i Šreder  prevazišli razmimoilaženja - 2003-09-24


Predsednik Buš i nemaèki kancelar Gerhard Šreder su izjavili da su prevazišli razmimoilaženja u pogledu Iraka. Kako izveštava Skot Sterns, predsednik Buš u svojim kontaktima u Nujorku nastoji da pridobije podršku za amerièki predlog rezolucije kojim bi se odobrilo upuæivanje multinacionalnih bezbednosnih snaga u Irak.

To je bio prvi zvanièan susret dvojice lidera od prošle godine, kada se Nemaèka pridružila Francuskoj, odbivši zahtev predsednika Buša da UN odobre invaziju na Irak. Sada amerièki predsednik traži pomoæ za obnovu Iraka i kaže da je vreme da se nesuglasice iz prethodnog perioda ostave po strani.

“Prva stvar koju sam mu rekao je - razlike u našim gledištima su postojale, ali su one stvar prošloti i treba da saradjujemo. Verujem da kada Amerika i Nemaèka udruže snage možemo postiæi dosta pozitivnog. I jedni i drugi smo predani slobodi, miru i prosperitetu naših naroda“.

Govoreæi preko prevodioca, nemaèki kancelar je potvrdio da su razmiomoilaženja prevazidjena i da su se on i predsednik Buš složili da zajednièki gledaju u buduænost.

“Nemaèka ima snažan, zapravo kljuèni interes u uspostavljanju stabilnog i demokratskog Iraka. To nije važno samo za Irak veæ i za ceo region, za Nemaèku, i, stoga, za celu Evropu, rekao je kancelar Šreder“.

Amerièki predsednik želi da UN upute multinacionalne snage u Irak, ali pod amerièkom kontrolom. Kancelar Šreder je iskljuèio moguænost upuæivanja nemaèkih trupa u Irak, ali je ponudio pomoæ u obuèavanju iraèkih policajaca i produžavanje nemaèkog uèešæa u mirovnoj misiji u Avganistanu. Predsednik Buš se sastao sa nemaèkim kancelarom dan nakon susreta sa drugim uticajnim kritièarem invazije na Irak, francuskim predsednikom Žakom Širakom, koji želi veæu politièku ulogu za UN i precizne rokove za vraæanje suvereniteta iraèkom narodu. Predsednik Buš se, medjutim, založio sa postepeni proces tranzicije u Iraku i za održavanje slobodnih izbor tek nakon usvajanja novog iraèkog ustava. Funkcioneri Bele kuæe su saopštili da je, uprkos nastavljanju razlika u gledištima izmedju SAD i Francuske, predsednik Širak rekao predsedniku Bušu da neæe upotrebiti veto prilikom glasanja o amerièkom predlogu rezolucije u Savetu bezbednosti, veæ æe se umesto toga uzdržati i time omoguæiti da rezolucija bude usvojena.

XS
SM
MD
LG