Linkovi

Ponašanje Sirije  neprihvatljivo - 2003-09-23


SAD su i dalje zabrinute u vezi sa aktivnostima koje Sirija preduzima, u podruèju Bliskog istoka. Neke od aktivnosti su sirijska podrška terorizmu, kao i program razvoja oružja za masovno uništenje. Džon Bolton, pomoænik državnog sekretara zadužen za kontrolu naoružanja i meðunarodnu bezbednost, skrenuo je pažnju na te sirijske aktivnosti, prilikom nedavnog svedoèenja pred amerièkim kongresom.

“Za našu zemlju danas, ništa ne predstavlja veæu opasnost nego države koje su sponzori terorizma i koje žele da doðu u posed oružja za masovno uništenje. Sirija – koja pruža fizièko utoèište i politièku zaštitu grupama poput Hezbole, Hamasa i palestinskog Islamskog Džihada i èije teroristièke operacije su usmrtile na stotine nevinih ljudi, meðu kojima i Amerikance – spada u kategoriju zemalja koje mogu da budu pretnja po dva osnova.”

Kako je podsekretar Bolton ukazao “Od 1970-ih, Sirija radi na razvoju jednog od najnaprednijih, meðu arapskim zemljama, sistema hemijskog naoružanja. Sirija raspolaže zalihama bojnog otrova sarin, koji može biti upotrebljen korišæenjem aviona ili balistièkih projektila, a zapoèela je i istraživanja i razvoj mnogo otrovnijih i trajnijih bojnih otrova, poput VX-a.” Gospodin Bolton dodaje da Sirija, takoðe, raspolaže i sa više stotina balistièkih projektila kratkog dometa “a veruje se da raspolaže i hemijskim bojevim glavama za jedan broj” tih projektila. On je rekao da je Sirija “takoðe razvila i projektil veæeg dometa – Skad D – uz pomoæ Severne Koreje.” Podsekretar Bolton je dodao da “trenutno nema informacija koje bi ukazale da je sirijska vlada pružila sredstva za masovno uništenje teroristièkim organizacijama, niti da æe dozvoliti takvim grupama da ih nabave.” Ipak, ukazao je gospodin Bolton, “sirijske veze sa brojnim teroristièkim grupama samo potvrðuju razloge za stalno prisutnu amerièku nervozu.” Pored toga, kako je naveo portparol Bele Kuæe Skot Mekklilan, predsednik Džordž Buš je i dalje zabrinut u vezi sa infiltracijom stranih terorista sa sirijske teritoriju u Irak.

“Njihovo ponašanje je neprihvatljivo. A zemlje koje pružaju utoèište teroristima, kako je predsednik jasno rekao, moraæe da polože raèune.”

Pred Sirijom je izbor. Ona treba da se odluèi i prekine veze sa teroristièkim grupama, kao i da prekine razvoj oružja za masovno uništenje.

XS
SM
MD
LG