Linkovi

Ramsfeld u Iraku - 2003-09-21


Glavne vojne aktivnosti završene su u Iraku pre èetiri i po meseca. 23 miliona Iraèana je oslobodjeno i represivni režim Sadama Huseina više ne postoji. Više od 40 najtraženijih iraèkih lidera iz stranke Baas mrtvi su ili se nalaze u zatvoru. Irak je danas zemlja na putu ka demokratiji i reprezentativnoj vladi. Medjutim, kao što je rekao amerièki sekretar za odbranu, Donald Ramsfled, “èetiri i po meseca slobode nije dovoljno dugo vremena za jednu zemlju, koja je bila pod višedecenijskom politièkom i ekonomskom represijom.

“Koalicione snage nastavljaju da iskorenjuju ostatke predjašnjeg režima, kriminalne organizacije kao i strane teroriste u Iraku.”

Progres se postiže. Irak sada ima 25-toèlani upravni savet. Više od 50 odsto iraèkog stanovništva živi u urbanim sredinama, kojima upravljaju lokalni saveti, koji obezbedjuju osnovne usluge iraèkom narodu. Škole i bolnice funkcionišu. Slobodna štampa pruža javnosti raznlièita mišljenja i poglede. Ramsfeld je naveo da sada više od 56.000 iraèkih policajaca, vojnika i pograniènih stražara obezbedjuju bezbednost.

“Još 14.000 hiljada Iraèana je regrutovano i prolazi kroz obuku, èime æe se ukupan broj popeti na 70.000. Iraèani su željni da uèestvuju. Reèeno mi je da dobovoljci premašuju broj potrebnih regruta i da zajednièke iraèko-amerièke patrole dobro saradjuju.”

Obnovljeni Irak kao primer umerenosti, demokratije i prosperiteta je veliki i dugoroèni poduhvat. Obnova te zemlje je od presudne važnosti da bi se porazio terorizam i ekstremizam širom Bliskog istoka. Kao što je predsednik Džordž Buš izjavio “uzimajuæi sve to u obzir, nije èudno da sloboda ima neprijatelje unutar Iraka. Medjutim, tiranija se neæe vratiti u Irak...Oni koji prete redu i stabilnosti te zemlje biæe suoèeni sa porazom, kao što je to bio sluèaj i sa režimom kojem su nekada služili.”

XS
SM
MD
LG