Linkovi

Pokušaj atentata na Akila Al-Hašemi - 2003-09-20


Èlanica vladajuæeg saveta Iraka Akila al-Hašemi teško je danas ranjena u, kako se smatra, pokušaja atentata. Prebaèena je u amerièku vojnu bolnicu u Bagdadu. Izveštava dopisnik Glasa Amerike, Majkl Dradž:

Automobil u kome se vozila Akila Al-Hašemi upao je u zasedu blizu njene kuæe u zapadnom delu Bagdada, kazali su oèevici. Stražar koji se nalazio na licu mesta, Hasan Hasani kaže da je pojurio svojim kalašnikom:

“Hasan kaže da je nekoliko naoružanih ljudi pucalo iz kola na Akilino vozilo u kojem su se nalazili njeni telohranitelji. Hasan je pucao na napadaèe koji su zatim i njega ranili u desnu ruku“.

Akila Al-Hašemi, koja je ranjena u stomak hitno je bila prebaèena u bagdadsku bolnicu Jarmuk gde je nad njom izvršena hirurška intervencija. Ranjena su i trojica njenih telohranitelja, jedan je u kritiènom stanju. Al-Hašemi je kasnije vojnim konvojem prebaèena u amerièku vojnu bolnicu u Bagdadu. Amerièki administrator Pol Bremer je izdao saopštenje u kojem izražava zaprepašæenje i žaljenje zbog, kako se izrazio, “užasnog i kukavièkog dela”. Al-Hašemi je jedna od tri žene u 25-èlanom iraèkom vladajuæem savetu. Ona je služila kao diplomata u vladi Sadama Huseina. Al Hašemi je ovog meseca, u okviru delegacije vladajuæeg saveta Iraka, trebalo da putuje u Sjedinjene Države, na jesenje zasedanje Generalne skupštine UN.

XS
SM
MD
LG