Linkovi

Razmimoilaženje oko uspostavljanja iraèke vlade - 2003-09-20


Na konferenciji za novinare održane na kraju samita, trojica lidera su posebno nastojali da istaknu ono u èemu se slažu:

Nemaèki kancelar Šreder, inaèe, domaæin samita podvukao je da trojica lidera dele slièna gledišta u vezi formiranja zajednièkog administrativnog okvira za Evropsku Uniju, jaèanja odbrambenih struktura Unije, i podsticanja veæeg ekonomskog rasta. Povodom Iraka, -- oko kojeg i dalje traju podele izmeðu Francuske i Nemaèke s jedne strane i Velike Britanije s druge strane -- britanski premijer Toni Bler je istakao da se svi zalažu za mirnu tranziciju ka demokratiji u Iraku.

“Bez obzira na nesuglasice oko konflikta, svi želimo stabilan Irak. Svi želimo da Irak što pre stekne demokratsku vladu. Svi to želimo - i takoðe prihvatamo da Ujedinjene nacije treba da odigraju kljuènu ulogu”.

Bler je meðutim, izbegao pitanje rokova do kojeg Irak treba da dobije samostalnu vlast. Francuski predsednik Žak Širak je potvrdio da trojica evropskih lidera nisu saglasna oko tog pitanja.

Francuski predsednik je ponovio svoj poziv da Ujedinjene nacije preuzmu veæa ovlašæenja u Iraku. Širak i Šreder, koji je oko tog pitanja saglasan sa svojim francuskim partnerom, vodiæe razgovore sa amerièkim predsednikom u Njujorku na marginama predstojeæe sednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

XS
SM
MD
LG