Linkovi

Buša nema nameru da povuèe amerièke snage iz Iraka - 2003-09-18


Donald Ramsfeld je rekao da Sjedinjene Države ne smeju da dopuste da svet misli da æe se povuæi iz sukoba kad god pretrpe gubitke. U govoru održanom na Nacionalnom odbrambenom univerzitetu u Vašingtonu, Ramsfeld se prisetio šta je rekao predsedniku Bušu pre no što je prihvatio položaj sekretara za odbranu.

“Rekao sam da lièno mislim da nije od pomoæi za našu zemlju ako svet veruje da svaki put kad nam neko nanese i najmanju povredu - pognemo glavu i odemo kuæi”.

Ramsfeld nije specifièno pomenuo situaciju u Iraku u svojim primedbama. Medjutim, blizu 300 Amerikanaca je poginulo u toj zemlji od kako su Amerikancima predvodjene snage izvršile invaziju u martu. Veæina žrtava je pala od kako su završene glavne borbene operacije prvog maja - neki u neprijateljskim napadima, a neki u udesima. Kritièari su optužili Pentagon da se nije adekvatno pripremio za intenzitet otpora sa kojim bi bile suoèene amerièke snage u posleratnom periodu. Bilo je apela da veæi broj amerièkih i stranih vojnika bude poslat u Irak. Medjutim, drugi visoki amerièki savetnik, koji je angažovan u bezbednosnim pitanjima u Iraku, negira tvrdnje da se situacija u Iraku, uz rastuæe nasilje, otima kontroli. Volter Slokomb je bivši visoki funkcioner Pentagona, a sada je visoki savetnik za pitanja odbrane i bezbednosti u Amerikancima predvodjenoj privremenoj upravi u Iraku.

“Utisak koji u izvesnoj meri stièete u Sjedinjenim Državama - da je to neka vrsta Mogadišua ili Bejruta - jednostavno je pogrešan. Situacija je opasna i trebalo bi da je popravimo i radimo na tome. Postoji odredjeni nivo obiènog kriminala pored politièkih prepreka koje treba savladati. Medjutim, kada se radi o svakodnevnom životu obiènih Iraèana, oni mogu slobodno da se kreæu“.

Volter Slokomb se time osvrnuo na Somaliju i Liban, odakle su amerièke snage, angažovane u medjunarodnim misijama, povuèene ubrzo nakon što su pretrpele gubitke.

XS
SM
MD
LG