Linkovi

Sirija ne saraðuje u ratu protiv terorizma - 2003-09-16


Gospodin Bolton je rekao da je amerièka zabrinutost zasnovana na uverenju da je vlada u Siriji nastavila nastojanja da razvije hemijsko, biološko i nuklearno naoružanje, kao i svoje veze sa teroristièkim grupama:

“Nema veæe pretnje našoj zemlji danas od onih drzzava koje su i sponzori terorizma i poseduju ili pak imaju aspiracije da poseduju oružje masovnog uništenja. Sirija, koja nudi utoèište i politièku zaštitu grupama poput Hezbole, Hamasa i palestinskog Islamskog Džihada i èije teroristièke operacije su usmrtile stotine nevinih ljudi, ukljuèujuæi Amerikance, spada u ovu kategoriju država potencijalne dualne pretnje”.

Nakon visoko publikovane posete državnog sekretara Kolina Pauela Damasku prošlog maja, amerièki funkcioneri navode da je Sirija obeæala da æe zatvoriti urede radikalnih palestinskih organizacija u Damasku. Medjutim, raste skepticizam o tome koliko je daleko Sirija segnula. Kongres je i dalje zabrinut povodom sirijskih veza sa teroristièkim grupama koje sprovode samoubilaèke bombaške napade u Izraelu. Komentari gospodina Boltona usledili su nakon sliènih saopštenja državnog sekretara Pauela koji je rekao da je Sirija suoèena sa moguæim ekonomskim i politièkim sankcijama u skladu sa zakonom koji èeka na odobrenje u Predstavnièkom domu. Administracija nije saopštila da podržava taj zakon, ali kongresni izvori navode da je Bela kuæa primetila sve veæu podršku u Predstavnièkom domu i Senatu za takozvani Zakon o polaganju raèuna Sirije. Njime bi se zaveo niz sankcija prema Siriji ukoliko ne prestane da pruža bilo kakvu podršku terorizmu i ne povuèe svoje snage iz Libana. Demokratski kongresmen Eliot Engel je kljuèni sponzor te mere. Kongresmen Engel je rekao da taj zakonski predlog ima 262 sledbenika medju Demokratama i Republikancima u Predstavnièkom domu i 71 u Senatu. Gospodinu Boltonu je postavljeno pitanje da li je saradnja koju je Sirija pružila u ratu protiv terorizma dovoljna da se izbegne ”kaznena“ akcija Sjedinjenih Država. On je rekao da je sekretar Pauel i dalje angažovan u ”delikatnom balansiranju“ diplomatskih i politièkih faktora sa Damaskom i da bi trebalo dati vremena da ti napori daju rezultate. On je medjutim, dodao da je Vašington i dalje ”uznemiren“ daljim vezama Sirije sa teroristièkim organizacijama.

“I mada trenutno nema informacija koje ukazuju da je sirijska vlada dostavila oružje masovnog uništenja teroristièkim organizacijama, niti da bi dozvolila takvim grupama da ga se domognu, Sirijske veze sa brojnim teroristièkim grupama su razlog za dalju zabrinutost“.

Medjutim, sirijski ministar inostranih poslova Faruk al-Šara, je danas odbacio najnovije tvrdnje Sjedinjenih Država da Sirija ne saradjuje u dovoljnoj meri, rekavši da je Damask i dalje spreman da izadje u susret, kako se izrazio, razumnim amerièkim zahtevima.

XS
SM
MD
LG