Linkovi

Neumorni patriota Edvard Teler - 2003-09-16


9. septembra, u devedeset šestoj godini preminuo je istaknuti nuklearni fizièar, Edvard Teler. U saopštenju koje je objavila Bela Kuæa, predsednik Džordž Buš je Telera nazvao ”neumornim patriotom“, koji je posvetio ceo svoj život nastojanju da se Amerikanci oseæaju bezbednijim“. 23. jula, Buš je Telera odlikovao Predsednièkom medaljom slobode, ”za njegova dostignuæa u nauci i obrazovanju, kao i njegovu nepokolebljivu predanost Americi“. rekao je predsednik Buš.

”Kada je nacizam ugrozio slobodu, mladi maðarski nauènik, Edvard Teler, napustio je Evropu i uspeo da doðe u Sjedinjene Države. Deset godina kasnije, SAD su bile u ratu sa nacistièkom Nemaèkom, koja je nastojala da se domogne razornog oružja. Dr. Teler se tada pridružio timu nauènika koji su radili na projektu Menhetn, pokušavajuæi da ostvare do tada najvažniji cilj za Ameriku - da naprave atomsku bombu pre Hitlera. ”Dr. Teler je svojim uèešæem doprineo uspehu projekta i pomogao nam u drugim velikim podvizima u domenu nacionalne bezbednosti u vreme Hladnog rata”.

Najveæi doprinos Edvarda Telera je uèešæe u razvoju hidrogenske bombe. To užasno oružje nije bilo potrebno Sjedinjenim Državama i Amerikanci se iskreno nadaju da nikad neæe morati da posegnu za njim. Meðutim, bez snažnog nuklearnog odvraæanja u periodu hladnog rata, Amerikanci i žitelji mnogih drugih zemalja bi možda izgubili svoju slobodu zbog ekspanzije bivšeg Sovjetskog Saveza. Kako je ukazao predsednik Buš, Edvard Teler je kasnije: “usmerio svoja nastojanja ka ostvarenju višeg nauènog i moralnog cilja - izgradnji sistema protivraketne odbrane“. Ta nastojanja nastavljaju se i danas dok Amerika teži da razvije sistem za odbranu Amerikanaca i drugih naroda od moguæih napada otpadnièkih zemalja raketama koje nose bojeve glave sa oružjem za masovno uništenje. ”Zbog dugogodišnjih izvanrednih dostignuæa i služenja svojoj zemlji, rekao je predsednik Buš, Amerika je dužnik Dr. Edvarda Telera. Njegov znaèajni doprinos bezbednosti naše nacije neæe biti zaboravljen”.

XS
SM
MD
LG