Linkovi

Buduænost Iraka - 2003-09-13


Iraku æe trebati vremena da bi se prevazišle prepreke, koje postoje veæ decenijama. Iraèki narod je patio pod režimom Sadama Huseina. Sloboda je gušena, a politièki protivnici su zatvarani i ubijani. Na pripadnike iraèkih manjina, ukljuèujuæi Kurde, vršeni su napadi hemijskim oružjem. Prihodi od nafte su proæerdani na kupovinu oružja i luksuzni život Sadama Huseina i lojalnih èlanova stranke Baas. Preostali èlanovi te stranke nastoje da unište nadu iraèkog naroda, uništavanjem vodovoda i naftovoda, dok strani teroristi ulaze u Irak. Medjutim, amerièki državni sekretar, Kolin Pauel, izjavio je da nas ”snage uništenja tragiène prošlosti neæe zaustaviti. Zajedno sa našim saveznicima i iznad svega, zajedno sa iraèkim narodom, mi se oslobadjamo katastrofalnih posledica pogrešne uprave Sadama Huseina.”

”To je naš glavni i jedini cilj, da dozvolimo iraèkom narodu da ponovo dobije svoj suverenitet, ali suverenitet zasnovan na demokratiji, suverenitet baziran na slobodi, suverenitet zasnovanom na miroljubivoj egzistenciji sa susednim zemljama”, rekao je sekretar Pauel“.

U Iraku se postiže napredak. Gradska i seoska veæa funkcionišu. Novi iraèki Vladajuæi savet imenovao je 25-toèlani kabinet kojie æe upravljati iraèkim ministarstvima. Iraèka infrastruktura se opravlja, a elektrièna energija obnavlja. Iraèki univerziteti su otvoreni, kao i škole, a iraèke bolnice ponovo funkcionišu. Banke ponovo odobravaju zajmove, dok se slobodna štampa izdržava objavljivanjem oglasa. Od 400 iraèkih sudova, tri stotine funkcionišu. Oko 46.000 policajaca je zaposleno, dok æe još 28.000 policajaca biti obuèeno narednih 18 meseci. “Iza svakog statistièkog podatka i politièkog uspeha stoji”, rekao je državni sekretar Pauel “nešto što je još važnije, kraj straha i radjanje novog slobodarskog duha”.

XS
SM
MD
LG