Linkovi

Duboko žaljenje zbog  incidenta - 2003-09-13


Amerièki vojni zvaniènici su se izvinili zbog incidenta, takozvane “prijateljske vatre”, koji se dogodio u mestu Faludži 50 kilometara zapadno od Bagdada. Kako iz iraèke prestonice javlja dopisnik Glasa Amerike, Skot Bob -- u tom incindentu je ubijeno je najmanje osam iraèkih policajaca i jedan jordanski èuvar, dok je ranjeno još devet osoba:

Portparol koalicionih snaga, pukovnik Džordž Kivo izrazio je duboko žaljenje zbog -- kako ga je nazvao -- “žalosnog incidenta”:

“Koalicione snage su danas zapoèele punu istragu incidenta. Želimo da izrazimo naše najdublje i iskreno žaljenje èlanovima porodica koje su izgubili svoje voljene u tom incidentu”.

Istragu predvodi amerièki general-major, koji ne komanduje amerièkim snagama u Faludži. Izvinjenje upuæeno istovremeno dok su gnevni žitelji Faludže na sahrani ubijenih pucali iz svog oružja, uzvikujuæi anti-amerièke parole. U pretežno sunitskoj Faludži je tom je proglašen jednonevni štrajk i tri dana žalosti koji poèinje sutra. Lokalni sveštenici su takoðe izdali saopštenje u kojem zahtevaju da Amerikanci napuste Faludžu. Po reèima pukovnika Kivoa iraèki policajci su poginuli u troèasovnom okršaju sa, kako se izrazio, nepoznatim snagama. Lokalni zvaniènici navode da su uniformisani policajci noæu krenuli u poteru za lopovima, a kada su se približili amerièkom kontrolnom punktu na njih je otvorena vatra. Ranjeni Iraèani prebaèeni su u obližnju jordansku poljsku bolnicu, koja je takoðe ošteæena tokom oružanog incidenta. Samo nekoliko sata kasnije, tokom jedne racije u susednom Ramadiju, dva amerièka vojnika su ubijena, a sedam ranjena. Amerièki vojnici proteklih nekoliko nedelja vrše pretrese kuæa u potrazi za oružjem i gerilcima koji gotovo svakodnevno napadaju koalicione snage u tom delu Iraka. U meðuvremenu, u Ramali su danas ranjena još dva, a u severnom gradu Mosulu èetiri amerièka vojnika.

XS
SM
MD
LG