Linkovi

Predsednièko priznanje treæoj pešadijskoj diviziji - 2003-09-12


Predsednik Buš je danas posetio jednu vojnu bazu i održao govor vojnicima, koji su se nedavno vratili iz Iraka, dok najnovije ankete javnog mnjenja pokazuju da podrška javnosti za politiku administracije u toj zemlji opada. Kako izveštava novinar Glasa Amerike, Skot Sterns, predsednik Buš je u svom govoru naglasio da su amerièki vojnici doprineli da SAD budu bezbednije od teroristièkih napada.

Predsednik Buš je danas posetio Fort Stjuart, matiènu bazu treæe pešadijske divizije, da bi toj jedinici, koja je prva ušla u Bagdad, uruèio predsednièko priznanje.

“Posle oslobodjenja, vojnici treæe pešadijske divizije pomogli su iraèkom narodu da se oporavi od posledica godinama duge represije i da poène da radi na obnovi svoje zemlje“.

Medjutim, okupacija Iraka ima za posledicu gotovo svakodnevne žrtve medju amerièkim vojnicima. Ukupan broj vojnika koji su do sada izgubili žvot u Irakiu posle proglašenja okonèanja glavnih vojnih operacija nadmašio je broj gubitaka tokom ratnih operacija. Treæa pešadijska divizija je imala najveæi broj gubitaka u Iraku, i predsednik Buš je danas odao poštu onima koji su dali svoje živote za, kako je rekao, pravedan cilj.

“Vi æete ih pamtiti kao saborce i prijatelje. Ova nacija æe ih pamtiti po nesebiènoj hrabrosti, po njihovim žrtvovanju u vreme opasnosti po Ameriku. Odajemo poštu uspomeni na njih i moliæemo se da Bog pruži utehu njihovim porodicama i voljenima“.

Predsednik Buš je izložen sve veæem pritisku u zemlji da izloži svoju viziju posleratnog Iraka. U svom govoru u prošlu nedelju. predsednik je, govoreæi o situaciji u Iraku, zatražio od Kongresa 87 milijardi dolara za Irak i Avganistan. Pre tog govora, ankete javnog mnjenja su pokazivale da 54 odsto Amerikanaca smatra da predsednik Buš nije imao dobar plan za pozleratni Irak. Posle govora, taj broj je porastao na gotovo 60 odsto. Predsednik i dalje uživa relativno visoku podršku u borbi protiv terorizma i on i dalje naglašava povezanast izmedju terorizma i Iraka. U današnjem govoru, Buš je ponovo nazvao Irak centralnim frontom u borbi protiv terorizma, obeæavši da æe poistiæi, kako je rekao, suštinsku pobedu.

“Teroristi imaju strateški cilj. Oni žele da Amerika napusti Irak pre nego što obavi svoj posao. Oni misle da æe napadi na Amerikance i na nedužne Iraèane, poljuljati rešenost SAD i civilizovanog sveta. Oni misle da Amerika uzmièe pored izazovima. Ali, oni nas ne poznaju dovoljno”.

Dan nakon druge godišnjice teroristièkih napada 11. septembra, predsednik Buš je ponovo doveo borbu protiv terorizma u vezu sa tim danom i svojom rešenošæu da kazni odgovorne. ”Tog dana smo dali obeæanje da æemo kazniti odgovorne i izvesti ih pred lice pravde i mi ispunjavamo to obeæanje“. rekao je predsednik Buš.

XS
SM
MD
LG