Linkovi

Vrata Haškog tribunala neæe biti zatvorena dok Karadžiæ, Mladiæ i Gotovina ne stignu u Hag - 2003-09-12


Okonèanje istraga do 2004. godine, osiguranje hapšenja optuženih i podrška sudijama Tribunala da se sva sudjenja završe do 2008. odnosno u žalbenom postupku do 2010. godine prioriteti su glavnog tužioca Karle del Ponte u naredne èetiri godine na koliko joj je Savet Bezbednosti UN, protekle nedelje produžio mandat.

Na današnjoj konferenciji za novinare Del Ponte je rekla da Hrvatska mora da uhapsi Antu Gotovinu, Srbija i Crna Gora Ratka Mladiæa a Republika Srpska da intezivira saradnju što æe doprineti bržem hapšenju Radovana Karadžiæa.

"Verujem da æe oni biti uhapšeni do kraja ove godine", rekla je Del Ponte podseæajuæi i na reèi sadašnjeg i prethodnog predsednika Tribunala Teodora Merona i Kloda Žorde da "vrata ovog suda neæe biti zatvorena dok Karadžiæ Mladiæ i Gotovina ne stignu u Hag".

Odlaganjem njihovog kao i hapšenja srebrenièke petorke, rekla je Del Ponte može biti ugroženo ostvarenje takozvane izlazne strategije, koja se navodi i u rezoluciju 1503 SB UN, a kojom bi trebalo da se obezbedi uspešno okonèanje rada suda. Zato je veoma važno da sve zemlje, ne samo one iz bivše Jugoslavije, tesno saradjuju s Tribunalom. S druge strane tužilaštvo je spremno da intenzivnije pomogne zemljama bivše Jugoslavije da se što pre osposobe za vodjenje postupaka o ratnim zloèinima u skladu sa medjunarodnim standardima.

Del Ponte je pozdravila izvinjenja koje su ove nedelje razmenili predsednici Hrvatske i Srbije i Crne Gore nazivajuæi ih "ohrabrujuæim zato što pokazuju želju za pomirenjem koje vodi ka miru i demokratiji a pomirenje se, kako je rekla, može postiæi samo priznanjem da se zloèin dogodio.

Ona je najavljenu posetu delegacije Ministarstva pravde Srbije ocenila kao dobrodošlu i izrazila spremnost da primi dokumentaciju o zloèinima pripadnika OVK koju delegacija donosi jer je tako nešto i sama tražila prvi put pre dve godine. Istrage protiv pripadnika OVK su u toku, potvrdila je Del Ponte a optužnice neæe biti podignute do okonèanja istraga za šta je rok 2004. godina.

XS
SM
MD
LG