Linkovi

Memorijal kod Pentagona - 2003-09-11


Avion kompanije “Amerikan erlajns” na letu 77, oteli su islamski teroristi 11. septembra, 2001. godine i udarili njime u zgradu Pentagona pored Vašingtona. Poginulo je 59 putnika i èlanova posade, kao i 125 vojnih i civilnih službenika u samoj zgradi. Kongres je gotovo odmah odobrio sekretaru za odbranu da preduzme mere za izgradnju spomenika pored Pentagona. Pejzažni arhitekta Kerol Anderson-Ostra iz Inženjerijskog odreda amerièke Armije, organizator nadmetanja za urbanistièko i arhitektonsko rešenje Pentagonskog spomenika, kaže da su se na raspis prijavile hiljade uèesnika.

“Nismo hteli da neka ogromna firma dobije priliku da zaseni svet ogromnom prezentacijom. Svi su morali da urade jedan panel dimenzija 75 puta 100 centimetara, što su mogli da urade i neko petogodišnje ili jedanaestogodišnje dete, isto kao i neki veliki biro. U nekim biroima je na tome mesecima radio veliki broj arhiteketa, ali su svoja rešenja predložili i pojedinci. Do 11. septembra prošle godine, stiglo je 1126 radova koji su ispunili uslove.”

Medjutim, Kerol Anderson-Ostra ukazuje da su stvarna pokretaèka snaga iza ovog projekta, bile desetine roðaka žrtava, koji su saradjivali sa Inženjerskim odredom amerièke Armije - da bi usmerili potencijalne projektante. Sami sebe su nazvali ”Upravljaèkim odborom“. Nakon razmatranja svih pristiglih rešenja koja su bila izložena u Nacionalnom muzeju graðevinarstva u Vašingtonu, taj “odbor” i predstavnici Inženjerskog korpusa su proglasili pobednike. Arhitekte Džuli Bekmen i Kit Kejzmen iz Njujorka, pobedili su projektom parka velièine jednog hektara ispunjenog objektima i rastinjem i izvajanim klupama, koje oznaèavaju putanju kojom je avion doleteo do zgrade.

“Hteli smo da na ovom mestu naglasimo život. Stoga smo uz pomoæ materijala hteli da delujemo na èula i sve koji doðu podsetimo da je ovo mesto ispunjeno mirom na kojem zaista treba da cene sopstveni život i isto tako poštuju one koji su poginuli tog dana.”

U Njujorku, u toku je slièno nadmetanje za projekat spomenika na mestu sa kojeg su se uzdizale kule Svetskog trgovinskog centra. Njujorško Gradsko udruženje umetnika nadgleda nadmetanje pod naslovom ”Zamislite Njujork“, na koje je do ovog trenutka stiglo više od 5000 predloga. Pobednik æe biti proglašen do kraja jeseni.

XS
SM
MD
LG