Linkovi

Nova novèanica od 20 dolara - 2003-09-09


Ovo je drugi put u poslednjih 20 godina da Sjedinjene Države menjaju izgled svojih papirnih novèanica, a prva æe biti ona od 20 dolara. Don (Dawn) Hejli je predstavnica Kovnice i štamparije Sjedinjenih Država:

”Mislim da æe najuoèljivija promena biti dodatak bledih boja osnove - ružièaste, zelene i plave. Zadržali smo vodeni žig, zadržali smo bezbednosnu nit i poboljšali kvalitet boje koja menja nijansu.“

Nova novèanica od 20 dolara biæe puštena u opticaj 9. oktobra. Slièno izmenjene novèanice od 50 dolara trebalo bi da budu izdate iduæe godine, a 2005. pojaviæe se novèanice od sto dolara. Banke i druge finansijske institucije dobile su obaveštenja, kako ne bi bilo zabune. Don Hejli kaže da falsifikatori imaju na raspolaganju sve savršenije aparate, što je navelo Kovnicu i štampariju da izvrši promene ranije nego što je planirano:

”Falsifikatori u Americi sve više koriste digitalizaciju, pa stoga pokušavamo da budemo korak ispred njih. Novèanica od 100 dolara se èešæe falsifikuje u inostranstvu, a ona od 20 dolara se više falsifikuje u Americi.“

Don Hejli kaže da je poèetna reakcija javnosti na višebojne novèanice pozitivna i dodaje da æe nove novèanice biti iste velièine i imati istu teksturu kao one koje su veæ u upotrebi.

XS
SM
MD
LG