Linkovi

Iran i nuklearne ambicije - 2003-09-08


Mohamed El Baradei je otvorio sednicu odbora guvernera Medjunarodne agencije za atomsku energiju, bez prisustva javnosti, najnovijim izveštajem o iranskom nuklearnom programu. On je rekao da je saradnja Irana sa tom agencijom bila spora i da su pružene informacije povremeno bile nekonzistentne. Gospodin El Baradei je apelovao na Iran da pruži njegovoj agenciji pun i taèan pregled svojih nuklearnih planova. Iran insistira da je u potpunosti saraðivao sa meðunarodnim inspektorima i demantuje da ima planove da proizvede nuklearno oružje. Meðunarodna agencija za atomsku energiju želi da Iran identifikuje poreklo uvezene opreme i komponenata za koje je utvrðeno da su kontaminirani visoko obogaæenim uranijumom. Ista agencija želi objašnjenje o probama koje su vršene u gasnim centrifugama, koje bi mogle biti upotrebljene za proizvodnju nuklearnog oružja. Nauènici pomenute agencije su otkrili da je Iran vršio probe na tim centrifugama, što je u suprotnosti sa tvrdnjom Teherana da se taj rad odigravao u univerzitetskoj laboratoriji. Tokom predstojeæih nedelja, Agencija želi da Iran omoguæi inspektorima potpun i hitan pristup objektima radi uzimanja ekoloških uzoraka. Predstavnica te agencije, Melisa Fleming, je izjavila da još dosta toga treba da bude uraðeno pre no što agencija usvoji svoje konaène zakljuèke.

“Ovaj izveštaj pokazuje da je ovo dug, bolan i složen proces posebno u zemlji sa velikim i savremenim nuklearnim programom. Videæete da se u ovom izveštaju ne iznose preuranjeni zakljuèci o prirodi tog programa“.

Bušova administracija podozreva da Teheran želi da proizvede nuklearno oružje i zatražila je od odbora Meðunarodne agencije za atomsku energiju da odobri rezoluciju kojim se zahteva da Iran u potpunosti razotkrije svoj nuklearni program i omoguæi nenajavljene inspekcije te agencije. Nacrt rezolucije o Iranu æe, prema oèekivanjima, biti podnet na glasanje u sredu.

XS
SM
MD
LG