Linkovi

Naširoko se spekuliše da bi Severna Koreja uskoro mogla da izvrši  nuklearnu probu - 2003-09-07


Visoki amerièki zvaniènici izražavaju optimizam da se meðunarodna kriza uzrokovana severno-korejskim programom za proizvodnju nuklearnog naoružanja može prevaziæi diplomatskim putem. Kako izveštava saradnica Glasa Amerike, Stefani Ho -- ti su komentari usledili posle novinskih izveštaja da Sjedinjene Države ublažavaju svoje stanovište u vezi Severne Koreje:

Savetnik za nacionalnu bezbednost, Kondoliza Rajs je u programu “Vesti nedeljom televizijske” mreže FOKS navela da su Sjedinjene Države zadovoljne što su i druge zemlje angažovane u nalaženju mirnog rešenja severnokorejskog nuklearnog pitanja:

“Verujem da imamo najbolju moguænost s obzirom da uèestvuju šest najrelevantnijih zemalja, posebno Kina, koja je veoma važna za interese Severne Koreje. Mislim da su sada najbolji izgledi za sprovoðenje trajnije strategije.”

Prošlog meseca Kina je bila domaæin sastanka u Pekingu o severnokorejskoj nuklearnoj krizi u kojem su uèestvovali diplomate Severne Koreje, Japan, Rusije i Sjedinjenih Država. Severnokorejska vlada je od tada više puta navela da joj je potrebno nuklearno oružje za odbranu od vojne agresije Sjedinjenih Država. Tu je otpužbu državni sekretar Kolin Pauel odbacio u intervjuu programu “Susret sa štampom”, televizijske mreže NBC.

“Naša sadašnja politika nije svrgavanje vlasti niti invazija Severne Koreje. Naša tekuæa politka je Koreja bez nuklearnog oružja”.

Severna Koreja æe u utorak obeležiti 55. godišnjicu komunistièke vlasti. Naširoko se spekuliše da bi Severna Koreja na taj dan mogla da izvrši raketnu ili nuklearno probu. Kondoliza Rajs je izrazila nadu da æe Severna Koreja imati u vidu želju svih šest strana na sastanku u Pekingu da Korejsko poluostrvo bude lišeno nuklearnog oružja. Dodala je upozorenje da bi takav potez severnokorejske vlade moglo da produbi njenu izolaciju. U meðuvremenu, visoki amerièki zvaniènici su nagovestili promenu prvobitnog amerièkog pregovaraèkog stanovišta da Severna Koreja mora prvo da ukine svoj program za prozivodnju nuklearnog oružja pre nego što može da oèekuje ustupke od Sjedinjenih Država. Amerièki pregovaraèi na razgovorima u Pekingu predložili su razlièitu amerièku pomoæ izgladneloj Severnoj Koreji, pod uslovom da vlada preduzima paralelne korake za ukidanje nuklearnog programa.

XS
SM
MD
LG