Linkovi

Da li je veæ otpoèela nova trka u naoružanju? - 2003-09-07


Da li je veæ otpoèela nova trka u naoružanju? Nedavni dogaðaji, kako izgleda, ukazuju upravo na to. Severna Koreja je saopštila da poseduje nuklearno oružje i èini se da je Iran takoðe rešen da proizvede nuklearno naoružanje. Èak Brazil, prijateljski nastrojen prema Sjedinjenim Državama, ukazuje da nuklearno oružje smatra neopohodnim za svoju odbranu. Neki analitièari sa nostalgijom se osvræu na vreme Hladnog rata kada su dve jedine nuklearne sile sprovodile politiku uzajamnog osujeæivanja:

“Najznaèajnija promena je u tome što se nuklearno naoružavaju neprijateljske zemlje, èime pitanje neširenja nuklearnog oružja više nije stvar diplomatije i globalne bezbednosti nego direktno pitanje amerièke nacionalne bezbednosti”.

U sklopu nastojanja da spreèi dalje širenje nuklearnog oružja, administracija predsednika Buša je povela rat sa Irakom i sprovela pretrese severnokorejskih brodova koji su, kako se smatra, izvozili zabranjene rakete i drugo oružje masovnog uništenja. Amerièka vlada kod kuæe nastoji da usavrši amerièki nuklearni arsenal obnavljanjem plutonijuma neophodnog za proizvodnju nuklearnog oružja. Takoðe je uspela da smanji vreme potrebno za vršenje nuklearnih proba i dobila odobrenje Kongresa za istraživanje proizvodnje manjeg nuklearnog oružja sposobno da uništava bunkerisano biološko, hemijsko i nuklearno oružje. Meðutim, neki analitièari upozoravaju da bi takvi amerièki nuklearni planovi mogli da podstaknu novu trku u naoružanju. Daril Kimbal je izvršni direktor Udruženja za kontrolu naoružanja:

“To je najrazornije oružje na svetu. Stoga je važno da ne preðemo liniju jer bi to moglo da izazove i druge zemlje da razvijaju slièno oružje, što bi krajnje komplikovalo i poveæalo opasnost od buduæeg rata. Moramo imati u vidu da zbog akcija koje budemo preduzimali u sledeæih nekoliko godina mogu nastati posledice koje æe trajati decenijama.”

Sidni Drel je viši saradnik na Institutu Huver i bivši èlan jednog vladinog komiteta za nuklearno oružje:

“Postavlja se sada pitanje nove generacije amerièkog nuklearnog oružja, koje može da prodire kroz zemlju. I kako objasniti da zemlja -- koja ima najjaèe konvencionalne snage na svetu i oseæa potrebu za novim nuklearnim oružjem -- drugim zemljama slabijim od sebe govori da im nuklearno oružje nije potrebno?”

Zvaniènici administracije predsednika Buša u svoju odbranu trvde da je istraživanje manjih kategorija nuklearnog oružja od bitne važnosti za bezbednost Sjedinjenih Država. Pentagon, na primer, procenjuje da oko 70 zemalja psoeduju podzemne instalacije u kojima se -- kako se pretpostavlja -- kriju oružje i komandni centri. Administracija takoðe upozorava da je u toku iskljuèivo istraživanje, a ne proizvodnja novog nuklearnog oružja, kao i da ne postoje planovi za kršenje višegodišnjeg moratorijuma na nuklearne probe. Ipak, mnogi analitièari smatraju da je nabolji naèin za zaustavljanje bilo èijeg programa za proizvodnju nuklearnog oružja, pružanje podrške meðunarodnim sporazumima o neširenju nuklearnog oružja i davanje veæe finasijske i organizacione podrške multilateranim organizacijama poput Meðunarodne agencije za atomsku energiju.

XS
SM
MD
LG