Linkovi

Ujedinjeni u obnovi Iraka - 2003-09-05


Brutalni režim Sadama Huseina proveo je više od tri decenije ugnjetavajuæi iraèki narod, napadajuæi susedne zemlje i ugrožavajuæi svetski mir. Režim je muèio svoje gradjane kod kuæe, promovisao terorizam u inostranstvu i tajno se naoružavao. Pošto je režim Sadama Huseina nestao za uvek, oni koji ga i dalje podržavaju, nastoje da spreèe napredak reda i slobode. Medjutim, oni neæe uspeti. Predsednik Džordž Buš izjavio je da su SAD peuzele veliku odgovornost za buduænost Iraka, ali SAD ne mogu same da snose tu odgovornost. 29 zemalja je veæ dalo svoj doprinos od 23.000 vojnika da bi pomoglo da Irak postane bezbednija zemlja. Treæeg ovog meseca, multinacionalna divizija pod kontrolom poljskog kontingenta preuzela je odgovornost u centralnom delu Iraka. Amerièki državni sekretar, Kolin Pauel, izjavio je da SAD pozdravljaju ”doprinos koji su dale druge zemlje.”

“To je sve deo predsednikove strategije kako bi se osiguralo da se radi o medjunarodnoj operaciji, što je predsednik naglašavao od samog poèetka. To je problem koji je u septembru prošle godine iznet pred medjunarodnu zajednicu rezolucijom 1441. Posle konflikta poèeli smo ponovo da saradjujemo sa medjunarodnom zajednicom, opet preko UN, rezolucijom 1483, kojom se zemlje podstièu da doprinesu nastojanjima na održavanju mira i stabilnosti. Pre nekoliko nedelja, rezolucijom 1500 pozdravljeno je formiranje iraèkog upravnog saveta“.

SAD æe imati glavnu ulogu u obnovi Iraka. Medjutim, amerièki državni sekretar, Pauel, ukazao je da “dominantna uloga ne znaèi da æe samo SAD biti angažovane.”

“Biæe potrebno uèešæe mnogih zemalja i verujemo da æe svaka miroljubiva zemlja na svetu, svaka zemlja koja bi želela da vidi stabilniji Bliski istok, da vidi uspostavljanje demokratije u tom delu sveta, hteti da ima neku ulogu u tom procesu. Da li bi se to moglo nazvati dominantnom ulogom ili ne, nije važno -- važno je da budemo jedinstveni u tome kao medjunarodna zajednica.”

Kao što je predsednik Buš rekao “narodi koji žele slobodu i napredak, kao što su narodi Irana i zemalja Bliskog istoka, prate razvoj dogadjaja i mole se za naš uspeh u Iraku.”

XS
SM
MD
LG