Linkovi

Multinacionalne trupe u Iraku ? - 2003-09-04


Amerièki sekretar za odbranu, Donald Ramsfeld doputovao je u Irak na gde æe se susresti sa vojnim komandantima i posetiti amerièke trupe. Sekretar Ramsfeld istièe da je Iraku potrebna još jedna divizija, ali da bi ona trebalo da se sastoji od meðunarodnih vojnika. Takoðe je ukazao da bi niži oficiri bivše iraèke vojske takoðe mogli biti regrutovani radi jaèanja nove iraèke vojske. U meðuvremenu, komandant amerièkih snaga u Iraku, general Rikardo Sanèez, je novinarima izjavio da ima dovoljno amerièkih vojnika za obavljanje misije u Iraku, ali da bi dodatni broj vojnika mogao biti potreban za druge bezbednosne zadatke, kao što su pogranièna straža i spreèavanje teroristièkih napada.

Ruski ministar odbrane Sergej Ivanov je ukazao da odluka o slanju ruskih trupa u Irak zavisi od rezolucije koju bi mogao da usvoji Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija. Prema njegovim reèima, ruska vlada želi da se jednoglasno usvoji rezolucija kojom bi se Ujedinjenim nacijama dala veæa kontrola nad situacijom u Iraku. Ivanov je naglasio pred novinarima, dok je posmatrao vojne vežbe u južnom delu Rusije, da ruska vlada želi da Ujedinjene nacije imaju stvaran uticaj u Iraku. Rusko ministarstvo je pre toga ukazalo u svom pažljivo formulisanom saopštenju da Kremlj želi da nova iraèka vlada preuzme vlast u Iraku što je pre moguæe. Ta vlada bi - prema istom saopštenju - predstavljala najbolji naèin da se doprinese uspostavljanju mira u Iraku. Ruska vlada se snažno suprotstavila ratu protiv Iraka pod vodjstvom Sjedinjenih Država i veæ dugo zahteva da Ujedinjene nacije igraju veæu ulogu u procesu obnove Iraka.

Sa druge strane, Francuski predsednik Širak i nemaèki kancelar Šreder predoèili su da se nacrtom rezolucije ne daje dovoljno velika uloga Ujedinjenim nacijama u posleratnom Iraku i ne odredjuju koraci ka predaji politièke odgovornosti iraèkom narodu. Medjutim, predsednik Širak i kancelar Šreder su izrazili spremnost, posle današnjih razgovora u Drezdenu, da prouèe nacrt rezolucije , iako veruju da ne zadovoljava njihov prvi prioritet--predaju politièke vlasti novoj iraèkoj vladi što je pre moguæe. Kancelar Šreder je ocenio da taj nacrt rezolucije pokazuje pomeranje gledišta amerièke vlade , ali da ne ide dovoljno deleko. Prema Šrederovim reèima, Nemaèka i Francuska žele da doprinesu uspostavljanju stabilnosti i demokratije u Iraku , ali se to može postiæi jedino pod uslovom da Ujedinjene nacije preuzmu odgovornost za politièki proces.

XS
SM
MD
LG