Linkovi

Iraèki kabinet - 2003-09-03


Prvi ministarski kabinet u Iraku od pada Sadama Huseina položio je danas zakletvu, obeæavši da æe ponovo uspostaviti stabilnost u zemlji. Dopisnik Glasa Amerike Skot Bob izveštava iz Bagdada da se taj dogadjaj odigrao dok su amerièki vojni komandanti preneli odgovornost za bezbednost u regionu Nadžafa medjunarodnim snagama koje predvodi Poljska:

Visoki funkcioner iraèkog Vladajuæeg saveta Ibrahim Džafari, juèe je rukovodio polaganjem zakletve 25 èlanova iraèkog kabineta:

Džafari je pozvao ministre da vredno rade za dobrobit naroda, da uvedu bezbednost u zemlju i podignu životni standard stanovnika. Koalicioni funkcioneri kažu da æe ministri imati punu izvršnu vlast nad svojim ministarstvima, ali da æe se o politièkim pitanjima konsultovati sa savetnicima koje je imenovala koalicija. Amerièki vojni komandanti su danas predali odgovornost za bezbednost u centralnoj iraèkoj oblasti oko grada Nadžafa medjunarodnim snagama koje predvodi Poljska. Medjutim, oni kažu da æe se patrole amerièkih marinaca u tom gradu nastaviti nekoliko nedelja. Hiljade ožalošæenih prisustvovale su juèe sahrani vodeæeg šiitskog lidera, Ajatole Mohameda Bakira Hakima koji je prošlog petka poginuo u eksploziji automobila-bombe zajedno sa još 80 vernika.

XS
SM
MD
LG