Linkovi

Koalicija suoèena sa novim neprijateljem - 2003-09-02


U prvom ratu 21. veka, SAD, njihovi prijatelji i saveznici suoèeni su sa novim neprijateljem: globalnom teroristièkom mrežom. Cilj te mreže je, kako je rekao predsednik Džordž Buš, “da poseje haos i strah, tako što æe ubijati sve više i više ljudi.”

“Videli smo ruku terorista, prilikom napada na našu zemlju. Videli smo njihova smrtonosna dela na Baliju, u Mombasi, u Rijadu, u Džakarti, u Kazablanci… Samo u jednom danu teroristi su pokazali svoju poravu narav. U Bagdadu su izvršili napad na simbol civilizovanog sveta – sedište UN – i tom prilikom su ubili ljude i žene koji su se tamo nalazili kako bi obezbedili humanitarnu pomoæ iraèkom narodu. Oni su ubili poštovanog Brazilca, Seržia Vieru de Mela, koji je bio specijalni izaslanik UN. Tog istog dana, u Jerusalimu, terorista je, u bombaškom napadu na autobus, ubio 21-dnu nevinu žrtvu.”

Ni jedna zemlja ne može ostati neutralna u ovom ratu. Teroristi slave smrt žena i dece. Kako je predsednik Buš rekao: “Oni mrze slobodu i versku toleranciju i demokratiju i jednakost žena. Oni mrze hrišæane, i jevreje i svakog muslimana koji se ne slaže sa njihovim uskim i nasilnim pogledima.”

“Zato što je Amerika simbol slobode i tolerancije i jednakih prava za sve, teroristi su našu zemlju uzeli na nišan… Pre pet godina, jedan terorista je izjavio da bi napad prisilio Ameriku da ustukne za manje od 24 èasa. Danas oni saznaju nešto novo. Teroristi nisu naterali Ameriku u bekstvo. Oni vide Ameriku koja maršira. Oni vide oslobodilaèke armije koje marširaju u Kabulu i Bagdadu.”

SAD su usvojile novu strategiju, za ovu, novu, vrstu rata. Sjedinjene Države neæe èekati da ih znani neprijatelji napadnu prvi. Kako je naglasio predsednik Buš, SAD æe “napasti njih, njihove centre za obuku i njihove peæine, gde god da se kriju… Mi smo poveli ofanzivu protiv terorizma i nastaviæemo sa tom ofanzivom.”

XS
SM
MD
LG