Linkovi

Buš o Danu rada - 2003-09-01


Predsednik Buš je branio naèin na koji rukovodi privredom u govoru održanom povodom Dana rada èlanovima sindikata u državi Ohajo. Dopisnica Glasa Amerike Pola Volfson beleži da je to bio jedan od mnogih dogadjaja širom zemlje na dan kad Amerika odaje priznanje svojim radnim muškarcima i ženama:

Predsednik je radnicima u gradu Rièfildu u saveznoj državi Ohajo rekao da je optimistièan u pogledu privrede, dodajuæi da se stvari popravljaju:

”Verujem da bolji dani predstoje i onima koji rade i onima koji traže posao.“

On je istakao pozitivne znake, poput tekuæeg porasta stope proizvodnje. Medjutim, priznao je da je stopa nezaposlenosti još visoka - nešto preko šest odsto:

”Stvari se popravljaju, ali ima drugih stvari koje moramo uèiniti kako bismo osigurali dalji rast privrede.“ Predsednik Buš je rekao da je njegova politika smanjenja poreza znatno popravila situaciju i naglasio da je morao da preduzme agresivne mere kako bi stimulisao posustalu privredu:

”Poreske olakšice su bile neophodne da bi se zaustavila recesija. Kažu mi da je recesija bila plitka zbog poreskih olakšica.“

Predsednik je medjutim, dodao da je potrebno otvarati nova radna mesta, dodavši da je predan pomaganju onima koji traže posao. On nije ponudio nikakve nove inicijative, mada je apelovao na Kongres da odobri njegov energetski plan i rekao da želi da federalna vlada pomogne amerièkim proizvodjaèima koji su bili prinudjeni da smanjuju broj radnih mesta u Sjedinjenim Državama zbog nižih troškova proizvodnje u inostranstvu:

”Jedan naèin da se obezbedi da proizvodni sektor dobro prolazi jeste poslati poruku inostranstvu da oèekujemo fer plej kad je u pitanju trgovina. Mi u Americi smatramo da možemo da se takmièimo sa bilo kim, sve dok su pravila fer.“ Predsednik Buš je to izjavio na skupu održanom po jakoj kiši sa pripadnicima Medjunarodnog sindikata operativnih tehnièara, koji predstavlja 400 hiljada radnika u sektoru izgradnje i održavanja, u Sjedinjenim Državama i Kanadi. Ova praznièna poseta centru za obuku ovog sindikata, u Rièfildu, bila je treæa njegova poseta Ohaju, državi u kojoj je osvojio tesnu pobedu 2000. godine. po tradiciji, Dan rada predstavlja nezvanièan poèetak predsednièke kampanje u Sjedinjenim Državama. Dok je predsednik branio svoj rad na planu otvaranja novih radnih mesta i poboljšanja ekonomske situacije, brojni aspiranti na položaj demokratskog predsednièkog kandidata 2004. godine takodje su se pojavili na brojnim skupovima širom zemlje. Organizovani radnièki sindikati u Sjedinjenim Državama tradicionalno su na strani Demokrata na predsednièkim izborima. Sindikat operativnih inženjera je jedan od najveæih radnièkih donatora Republikancima, ali je dao samo 16 posto svojih doprinosa kampanji predsednikve stranke 2002.godine.

XS
SM
MD
LG