Linkovi

Dan rada - 2003-09-01


1. septembra, u Sjedinjenim državama se slavi praznik Dan rada, kojim se odaje poèast amerièkim radnicima i njihovom udelu u izgradnji slobodnog, demokratskog i naprednog društva.

Tokom više od dva veka od osnivanja Sjedinjenih Amerièkih Država, ova zemlja je prešla put od pretežno poljoprivrednog društva, na granici neispitanih prostranstava, do najrazvijenije i najsnažnije ekonomije koja je ikada postojala u svetu. Ta transformacija nije bila rezultat ekonomskog planiranja i upravljanja od strane autoritarnih vladara, veæ postignuæe miliona Amerikanaca, ukljuèujuæi doseljenike iz mnogih zemalja, sa vizijom, preduzimljivošæu i spremnošæu za rad.

Vladavina zakona jedan je od najvažnijih èinilaca amerièke privrede. Vlasnici imovine, od pronalazaèa i umetnika do preduzetnika svih vrsta zaštiæeni su od nasilja, iznudjivanja, kradje i prevare. Radnici su zahtevali i izborili se za pravo da se organizuju i kolektivno pregovaraju sa poslodavcima. Informacije i ideje, životni sokovi zdravih privreda, razmenjuju se neometane od cenzure ili državne kontrole. A najvažnije od svega, sama vlast je podložna vladavini zakona, jer amerièki Ustav strogo ogranièava njena ovlašæenja.

Dok slave ovaj praznik, Sjedinjene Države i njihovi saveznici rade sa iraèkim narodom na izgradnji slobodnog, demokratskog i naprednog Iraka. Kako je rekao amerièki državni sekretar Kolin Pauel, zadatak je izazovan, ali njegovo sprovodjenje napreduje:

”Iraèki diktator je svrgnut i narod je slobodan. Vraæa se u škole, otvara univerzitete. Snabdevanje strujom se obnavlja, infrastruktura se ponovo gradi i ekonomija poèinje da funkcioniše,“ rekao je Kolin Pauel.

Tržnice u Iraku ponovo su oživele, nudeæi raznu robu kao što su satelitske televizijske antene, koje su nekada bile zabranjene. Banke u Bagdadu su otvorene, a u dogledno vreme æe ih biti širom zemlje. Uskoro æe proraditi i kreditne ustanove kako bi iraèkim privrednicima ponudile kredite. Što je najvažnije, Iraèani sada mogu slobodno da osnuju demokratsku vladu koja æe štititi njihova osnovna prava. Dok budu gradili svoju zemlju, gradjani Iraka æe otkriti, kako su to pokazali amerièki radnici, da tamo gde cvetaju slobode obièni ljudi mogu da ostvare neobièna dostignuæa.

XS
SM
MD
LG