Linkovi

Mapa mira - 2003-08-31


Nada za postizanje mira izmedju Izraelaca i Palestinaca osujeæena je 19-tog ovog meseca, nakon što je jedan Palestinac samoubica aktivirao bombu u prepunom autobusu u Jerusalimu, ubivši najmanje 20 osoba, dok je više od 100 povredjeno. Mnogi od poginulih ili povredjenih bili su deca. Odgovornost za taj samoubilaèki napad su preuzele dve teroristièke organizacije, Palestinski islamski Džihad i Hamas. Amerièki državni sekretar, Kolin Pauel, izjavio je da se teroristima ne može dozvoliti da blokiraju progres ka miru.

“Ne možemo da skrenemo sa pravog puta. Nastaviæemo da se pridržavamo mape za mir i da èinimo sve što možemo, mislim na same SAD, ali æemo takodje saradjivati sa Rusijom, Evropskom unijom i Ujedinjenim nacijama, kao i sa regionalnim liderima - arapskim liderima u regionu, i sa izraelskim premijerom, Arielom Šaronom, i palestinskim premijerom, Mahmudom Abasom, i drugima, koji su predani miru.

Pauel je naglasio da nema alternative mapi za mir.

“Na kraju mape za mir nalazi se ambis u koji æe obe strane pasti. Verujem da obe strane to shvataju i da se mora pronaæi put ka napretku. Šta je alternativa? Više smrti i destrukcije? Da teroristi pobede? Da oni koji nemaju nikakvog interesa za palestinsku državu pobede? Da oni koji nemaju nikakav drugi interes do ubijanja nevinih ljudi pobede? Ne, to nije prihvatljiv ishod.”

Ako želimo da mir zavlada na Bliskom istoku, rekao je Pauel, terorizam se more iskoreniti.

“Terorizam mora da bude okonèan. Palestinci i Izraelci zaslužuju bolju buduænost. Onima koji su spremni da unište mapu za mir, ne sme se dozvoliti da uspeju.” SAD su odluène da pomognu premijeru Palestinske vlasti, Mahmudu Abasu, da iskoreni teroristièke organizacije, koje nastoje da unište pokret ka miru. Kao što je predsednik Buš rekao, ”Iskorenjivanje terorizma mora biti naš najveæi prioritet, i sve strane - Palestinci, Izraelci i regionalni partneri - moraju odmah da pristupe poslu na okonèanju terorizma i otvaranju puta ka miru.“

XS
SM
MD
LG