Linkovi

Aleks Dragniæ o Deklaraciji o Kosovu - 2003-08-29


A.D.: Izmedju Srba i Albanaca na Kosovu postoje opreèni zahtevi. Albanci žele potpunu nezavisnost, dok se Srbi pozivaju na rezoluciju UN 1244 i insistiraju da Kosovo ostane deo Srbije, sa visokim stepenom autonomije. Medjutim, umesto multientièkog društva na Kosovu, koje je obeæao bivši amerièki predsednik Klinton, Albanci su proterali više od 200.000 Srba iz te pokrajine, primorali ih da se izoluju u svoje enklave, i nastavljaju sa aktima nasilja.

B.M.: Šta bi Evropska unija i SAD želeli da ostvare na Kosovu?

A.D.: Evropska unija i SAD bi želeli da postignu neko rešenje i napuste tu pokrajinu u kojoj sada imate oko 4000 policajaca UN i oko 27.000 vojnika Kfora. Evropa i SAD nastoje da promovisu neku vrstu direktnih razgovora izmedju Albanca na Kosovu i Srbije. Evropljani i Amerikanci takodje uoèavaju da se u sadašnjoj situaciji ne može brzo postiæi konaèno rešenje, mada su tokom protekle èetiri godine investirali u tu pokrajinu preko 20 milijardi dolara.

B.M.: Koji su fundamentalni problemi koji potkopavaju progres izmedju Srba i Albanaca na Kosovu?

A.D.: Fundamentalni problem je da Albanci ne žele da žive sa Srbima i zahtevaju nezavisnost. Srbi kažu da su saglasni da Albanci budu deo zajednièke države, ali se mora obezbediti zaštita Srba na Kosovu, koji su izloženi nasilju. Jedini naèin da se to uèini je da se ta pokrajina decentralizuje i da se obezbede srpske enklave i budu pod zaštitom Kfora. Drugi problem je ekonomske prirode, jer je 57 odsto stanovništva te pokrajine nezaposleno, a ekonomijom upravlja organizovani kriminal.

B.M.: Kakva bi bila ekonomska cena za održavanje Kosova u sastavu Srbije?

A.D.: Pored pomenutog finansijskog izdatka od 20 milijardi dolara za protekle èetiri godine, cena u buduænosti bi bila svakako velika i Srbija treba da ispita kako bi je snosila. Ali pored ekonomske, postoji i emotivna cena, jer Srbi žive u stalnoj neizvesnosti i strahu.

B.M.: I na kraju kakva je moguænost povratka srpskih izbeglica na Kosovo i njihovog ostanka?

A.D.: Povratak Srba na Kosovo žele Evropljani i SAD. Medjutim, na osnovu onoga sto su Albanci èinili do sada, izgledi za to nisu ružièasti.

XS
SM
MD
LG