Linkovi

Kofi Anan o bombaškom napadu - 2003-08-20


Prvi èovek svetske organizacije izjavio je da je poruka oko prisustva Ujedinjenih nacija u Iraku - jasna.

”Istrajaæemo. Nastaviæemo naš posao. Posao koji je veoma važan. Neæemo biti zastrašeni“.

Generalni sekretar Kofi Anan odao je poštu svim stradalima u napadu kamionom punim eksploziva, meðu kojima je i specijalni izaslanik za Irak, Serðo Vieira de Melo. Govoreæi reporterima u Stokholmu, Anan ga je opisao kao sjajnog i najboljeg i dodao da njegova smrt neæe biti uzaludna. Anan je rekao da su UN prisutne u Iraku veæ 12 godina, ali da su sada napadnute po prvi put, te da se ponovo procenjuje bezbednosna situacija u toj zemlji. Generalni sekretar se zapitao zbog èega je situacija nestabilna nekoliko meseci posle poraza vlade Sadama Huseina i dodao da su postojale nade da æe u ovo vreme koalicione snage uèiniti Irak bezbednim. Anan je zatim izrazio duboko žaljenje zbog teške situacije.

“Oèigledno je, kada pogledate situaciju u Iraku, da je okupaciona sila odgovorna za zakon, red i bezbednost u zemlji. Meðutim, za ovakvu vrstu teroristièkog napada nikada se ne zna odakle æe doæi, i nisam siguran da iko može da se zaštiti od njega“.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Kofi Anan izjavio je da neke greške koje su napravljene u Iraku, ne opravdavaju besmisleno nasilje i ubijanje nedužnih civila. Anan je dodao da veæina Iraèana želi da normalno nastavi život i da je obnova zemlje posle rata izuzetno teška i složena.

XS
SM
MD
LG