Linkovi

Buš o bombaškom napadu u Iraku - 2003-08-19


Predsednik Buš je izjavio da bombaški napad na sedište UN u Iraku neæe zaustaviti nastojanja da se toj zemlji obezbede mir i demokratija. Kako izveštava novinarka Glasa Amerike, Pola Vulfson, amerièki predsednik je rekao da æe SAD uèiniti sve što mogu da pomognu u spasilaèkim naporima i u nastojanju da se poèinioci izvedu pred lice pravde. Predsednik Buš je osudio bombaški napad najoštrijim reèima, ali je istovremeno stavio na znanje, da æe se obnova Iraka nastaviti. On je dodao da su poginuli i ranjeni u ovom napadu uèestvovali u misiji iskljuèivo humanitarnog karaktera, koja mora da bude nastavljena.

“Civilizovani svet neæe biti zastrašen, a ubice koje su izvršile ovaj napad neæe odredjivati buduænost Iraka”.

U kratkoj izjavi, koja je emitovana sa njegovog ranèa u Teksasu, predsednik Buš je rekao da su poèinioci napada teroristi koji pokazuju prezir prema životima nedužnih ljudi. Predsednik ih je nazvao neprijateljima iraèkog naroda i neprijateljima svih zemalja koje nastoje da pomognu iraèkom narodu.

”Svojom taktikom i izborom svojih ciljeva te ubice pokazuju još jednom da su neprijatelji civilizovanog sveta. Svaki znak napretka u Iraku stvara oèaj kod terorista i ostataka brutalnog Sadamovog režima“.

Predsednik Buš je rekao da je Irak oslobodjen od diktatora, i da je na nepovratnom putu ka samoupravi i miru. On je obeæao da æe SAD i UN stajati uz iraèki narod u njegovim nastojanjima, da, kako se izrazio, ponovo preuzme svoju zemlju.

“Iraèki narod se suoèava sa izazovom i izborom. Teroristi žele da se vrate danima torture i masovnih grobnica, a Iraèani koji žele mir i slobodu moraju da odbace taj pokušaj i da se bore protiv terora”.

Neposredno pre nego što je dao svoju izjavu, predsednik Buš je razgovarao telefonom sa vodeæim amerièkim funkcionerom u Iraku, Polom Bremerom, i sa generalnoim sekretarom UN, Kofijem Ananom. Predsedenik je rekao da je naložio Polu Bremeru da pruži svaku moguæu pomoæ u akcijama spasavanja, dok je generalnom sekretaru UN izjavio sauèešæe, obeæavši da æe se obnova Iraka nastaviti.

XS
SM
MD
LG