Linkovi

Upoznavanje dece sa tajnama baštovanstva - 2003-08-18


Poljoprivredni instruktor Megan Gisler obraæa se deci uzrasta od 6 do 9 godina koja su se sakupila u Vrtu mladih u vašingtonskom rasadniku.

"Danas æemo zasaditi nekoliko paprika, po šest razlièitih ljutih i nekoliko babura, zatim æemo zasaditi bamije. Posle malog odmora nauèiæemo nekoliko pravila o održavanju bašte."

Za proizvode koje æe deca zasaditi predvidjeno je deset velikih korita. Gejslerova kaže da je za mnogu decu sadjenje biljaka potpuna novina, dok su neki baki ili deki pomagali oko održavanja ružiènjaka.

"Upravo zato, polako se upoznajemo sa baštenskim tajnama: kopamo rupu, pažljivo zasadjujemo biljku razdvajajuæi koren razlièitih stabljika, kako bi sadnice mogle dobro da se razvijaju. Tokom leta videli smo da deca veoma brzo uèe."

Prijatelji Nacionalnog rasadnika, neprofitna organizacija koja pomaže rad rasadnika, veæ godinama sponzoriše ovaj program. Njen direktor, Rindi O Brajen kaže da se program odvija tokom cele godine i dodaje:

"U zimskim mesecima, prisutni smo u pet škola u Vašintonu i poduèavamo decu o rastu biljaka, o insektima i raznim ciklusima u vrtu. Kada se vreme prolepša, deca dolaze u rasadnik i bave se praktiènim radom."

Pored uèitelja, mnogi volonteri pomažu u održavanju rasadnika i uèe decu korisnim savetima. Direktor organizacije Prijatelji Nacionalnog rasadnika, Rindi O Brajen kaže da je program poèeo pre trideset godina i dodaje:

"Tokom poslednjih nekoliko godina primetili smo da je ishrana postala jedno od interesantnijih pitanja za decu, tako da smo u program uveli i èasove nutricionizma i kuvanja. Danas deca znaju i da pripreme jelo od povræa koje su sami uzgojili. Mnoge majke su primetile da njihova deca više na trèe u odeljak sa slatkišima, veæ kada udju u prodavnicu prvo idu u deo gde stoji sveže povræe. Ovaj kurs ne menja samo navike dece, veæ prehrambene navike cele porodice."

9. avgusta, koji se u Americi praznuje se kao Dan žetve, deca æe pokazati povræe koje su sama zasadila, okopavala i pazila.

XS
SM
MD
LG