Linkovi

AMERICAN SPLENDOR - 2003-08-17


"American Splendor" je film koji se bavi životom amerièkog crtaèa stripova, Harveyja Pekara, koji je, nekom ironijom, svoj život predstavljao u stripovima koje je radio. U svom delu, autor sam sebe predstavlja kao potpunog mizantropa, dok su pritom sve stvari koje mu se dogadjaju krajnje obiène i dosadne.

Glavnu ulogu u filmu "American Splendor" dobio je amerièki komièar Paul Giamatti, kome je ovo prva glavna uloga u karijeri. U filmu se pojavljuju i Chris Ambrose kao Superman, Joey Krajcar kao Batman, Josh Hutcherson kao Robin i Cameron Carter kao Green Lantern. Film obiluje preplitanjima fikcije i stvarnosti, manjim specijalnim efektima kojima se Harvey Pekar prikazuje kao zapravo fina osoba.

Sam Pekar navikao je na tretman zvezde, buduæi da je njegov život veæ postavljan na pozorišne scene, a on je i gostovao u nekoliko prestižnih TV emisija, kao što je šou Dejvida Letermana.

"Svidja mi se kada se ljudi identifikuju sa mojim životom, jer ja pišem o obiènim strvarima. Želim da veruju da je svaèiji život raskošni roman. Svi imamo drame u životu i svi možemo da budemo heroji. Sa druge strane, svi imamo mnogo komiènih trenutaka u životu“.

"American Splendor" je na ovogodišnjem filmskom festivalu u Kanu nagradjen nagradom FIPRSCI i to za originalni pristup fikciji i realnosti, kombinovanje dva medija, taènije filma i stripa u inovativnom duhu, a na Sandens festivalu dobio je nagradu žirija.

Film kreæe u bioskopsku distribuciju u Evropi u oktobru ove godine.

XS
SM
MD
LG